Репетиція війни в Європі. Чим можуть обернутися військові навчання Росії в Білорусі

Репетиція війни в Європі. Чим можуть обернутися військові навчання Росії в Білорусі

Фото: Міноборони Росії

РФ приховує реальну кількість військових, техніки та озброєння, які візьмуть участь у навчаннях.

Світовими медіа прокотилася хвиля тривоги з приводу репетиції війни в Європі. Саме так називають союзники України російсько-білоруські навчання "Захід-2017", що мають початися вже за кілька днів, 14 вересня.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Прибалти думають, що нападуть на них - і НАТО перекинуло туди додаткові сили. Україна думає - на нас, і влаштовує паралельні навчання "Непохитна стійкість". Поляки думають, що можуть пробити коридор до Калініграда. І всі сумніваються, що Росія дотримається міжнародних вимог: 13 тисяч вояків. Якщо їх стільки, навчатись можна без спостерігачів. Якщо більше - міжнародне спостереження обов'язкове. Українська РНБО вже заявила, що під приводом навчань "Захід-2017" росіяни скупчили поблизу українських кордонів 200-тисячну армаду.

Вона заворушилася. Армада йде на захід. На "Захід-2017". Це назва спільних навчань росіян та білорусів. "Не хвилюйтесь", - заспокоює Кремль, - "ми так тренуємося кожні два роки". Але цьогоріч усе не так, як завжди. Вперше у риториці білоруських генералів звучить натяк на українську загрозу.

"У північній частині Рівненської області організація "Правий сектор" планує розмістити збройні загони загальною чисельністю до 200 чоловік", - заявив начальник генштабу ЗС Білорусі Олег Белоконєв.

До "розіп'ятих хлопчиків" білоруська пропаганда ще не докотилась. Натомість, сценаристи навчань створили інший міф. За їхньою легендою, західна частина Білорусі оголошена ворожою державою під назвою Вейшнорія. Ця агресивна країна за підтримки НАТО збирається захопити всю територію Білорусі. Обриси вигаданої Вейшнорії дивним чином збігаються з частиною країни, де багато католиків і де голосували проти Лукашенка. У віртуальної країни раптом з'явилися прапор, герб і гроші. Не виключено, що це перший крок сценарію розколу Білорусі. І чудовий привід, аби залишити тут російські війська надовго.

"Жодна з цих парадоксальних версій не має нічого спільного з реальністю", - запевнив заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін.

Поки Кремль намагається переконати світ у тому, що навчання суто оборонні, НАТівці вже спіймали росіян на брехні. Адже сценарій тренувань передбачає захоплення вузького стратегічного коридору, від Білорусі до Калінінградської області, через територію балтійських країн.

"Якщо ми кажемо про навчання "Захід", то, на жаль, це не тільки оборонні навчання. Це, зокрема, відпрацювання нападу", - сказав начальник розвідцентру Сил оборони Естонії Каупо Розин.

"До 680 одиниць бойової техніки", - переконує заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін.

Так Кремль намагається переконати світ, що навчання малочисельні. Втім, генерали Альянсу збагнули: "Вірити росіянам - себе не поважати".

"Немає підстав вірити інформації, яку надають росіяни про масштаби навчань", - каже командувач силами США в Європі Бен Ходжес.

"Такий колосальний ресурс витрачається для цих навчань. Тільки залізничних платформ задіяно понад сім тисяч", - говорить секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Тобто, бойової техніки насправді вдесятеро більше. Білоруси почали побоюватися, що частина російської армади може "заблукати" і залишитись у Білорусі. Військове керівництво навчань це всіляко спростовує.

"Угруповання військ Російської Федерації повернуться на свою територію", - запевняє начальник генштабу Збройних сил Білорусі Олег Белоконєв.

Білорус Олексій Манчинський не вірить землякові з великими зірками на погонах. Олексій взяв до рук зброю, аби захистити українську незалежність, і мріє про справжню білоруську.

"Ми йдемо по стопах Криму і Донбасу. Так, ситуація плачевна і для Білорусі, і для України. Тому що в разі окупації лінія фронту збільшиться істотно", - каже боєць АТО, громадянин Білорусі Олексій Манчинський.

Російські танки вже розгортаються ледь не поруч із донбаським окопом, де тримає оборону цей доброволець-білорус. Ешелони з наступальною технікою були помічені в Краснодарі, а також на станціях Зимовники, Ліски, Неклинівка, Розсош. Все це за тисячу кілометрів від Білорусі, проте, за півгодини їзди до України. Навіть, якщо росіяни і заберуться геть з Білорусі, цей арсенал ще довго цілитиме в бік українських кордонів.

Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація