Резонансне вбивство чеченського командира у Берліні організував спецпідрозділ російської ФСБ – Bellingcat

Резонансне вбивство чеченського командира у Берліні організував спецпідрозділ російської ФСБ – Bellingcat

Убивця неодноразово відвідував основні тренувальні бази ЦСП ФСБ, кажуть розслідувачі.

Вбивство уродженця Грузії Зелімхана Хангошвілі в Берліні було організовано спецпідрозділом ФСБ "Вимпел", йдеться у розслідуванні російського видання The Insider, групи Bellingcat і німецької газети Der Spiegel.

Розслідувачі кажуть, що їм вдалося встановити, як Центр спеціальних призначень ФСБ готував кілера-рецидивіста Вадима Красикова для цього вбивства, яке він скоїв під іменем Вадима Соколова. Також встановлені деякі подробиці його переміщень Європою.

"2019 року Вадим Красиков замість того, щоб відбувати покарання за вбивство підприємців в Москві і Костомукші, проводив час на тренувальних базах ЦСН ФСБ. Біллінги мобільного телефону, отримані Bellingcat, свідчать про те, що протягом року він постійно спілкувався з "вимпелівцями" і відвідував їхні тренувальні бази", - йдеться в матеріалі.

Згідно з переміщеннями Красикова, він неодноразово відвідував основні тренувальні бази ЦСП ФСБ – щонайменше вісім разів 2019 році базу ЦСН ФСБ в Балашисі (військова частина 35690). Востаннє він тренувався на території цієї частини 8 серпня – лише за кілька днів до того, як вирушив до Європи для скоєння вбивства, стверджують автори.

Він також нібито відвідував й іншу будівлю ФСБ – там, судячи з даних з відкритих джерел, розташований Національний антитерористичний центр та аналітичний центр ФСБ. Там він з'являвся 2 квітня і 2 липня, напередодні поїздки в Брянськ за паспортом прикриття, кажуть розслідувачі.

У Bellingcat вважають, що операцію вів начальник Центру спеціального призначення ФСБ, генерал-полковник Олександр Тихонов. Втім, безпосередньо з убивцею спілкувався колишній співробітник спецслужби Едуард Бендерський. Автори розслідування наполягають, що вбивство Хангошвілі було санкціоновано щонайменше на рівні керівництва ФСБ.

Нагадаємо, у центрі німецького Берліну посеред білого дня 23 серпня був убитий 40-річний етнічний чеченець Зелімхан Хангошвілі. Поліція заарештувала підозрюваного у його вбивстві – він виявився росіянином. Хангошвілі воював у другій чеченській війні проти російських військ на Північному Кавказі в 2001-2005 роках.  Пізніше німецьке видання Der Spiegel повідомило, що підозрюваного росіянина пов'язують із російськими спецслужбами.

Після цього Берлін оголосив персоною нон-ґрата двох російських дипломатів. Кремль свою причетність заперечує. 

Німеччина висилає з країни двох російських дипломатів через гучне вбивство у Берліні

Німеччина висилає з країни двох російських дипломатів через гучне вбивство у Берліні

Повʼязані теми:

Наступна публікація