РФ може застосувати НВЧ-гармати в Сирії

РФ може застосувати НВЧ-гармати в Сирії

Фото: Reuters

Випробування проводяться постійно і в лабораторних умовах, і на полігонах.

Російська електромагнітна зброя проходить випробування в умовах полігонів.

Про це повідомив ТАСС радник першого заступника гендиректора концерну «Радіоелектронні технології» Володимир Міхєєв. Така зброя найближчим часом може використовуватися в Сирії, сказав «Національній службі новин» головний редактор журналу «Арсенал Вітчизни» Віктор Мураховський.

За словами Міхеєва, системи електромагнітної зброї (НВЧ-гармати) «існують і дуже ефективно розвиваються». «Випробування проводяться постійно і в лабораторних умовах, і на полігонах», — поінформував глава концерну. Гендиректор додав, що одночасно з цим ведуться роботи над системами захисту від електромагнітного озброєння.

Коментуючи заяву Міхеєва, головний редактор журналу зазначив, що з січня 2019 року російські військові почнуть серійно отримувати протидронові рушниці, що виступимуть випромінювачами електромагнітного імпульсу. «В тому числі, звичайно, і в Сирії, для наших військовослужбовців, які здійснюють протиповітряну оборону авіабази Хмеймим. А що стосується більш потужних виробів, я думаю, що ще потрібно буде почекати рік-два», — вважає експерт.

Матір загиблого у Сирії російського військового вела антиукраїнську пропаганду

Матір загиблого у Сирії російського військового вела антиукраїнську пропаганду

Нагадаємо, ввечері, 17 вересня, Міноборони Росії заявило, що літак радіоелектронної боротьби ІЛ-20 зник над акваторією Середземного моря в момент нальоту ізраїльських винищувачів F-16 на сирійську провінцію Латакія. На наступний день у Росії підтвердили, що ІЛ-20 був збитий сирійською ППО, оскільки російським літаком прикривалися винищувачі F-16 Ізраїлю. Там також підкреслили, що Ізраїль повідомив російським військовим про бомбардування всього за хвилину до атаки.

Після цього ізраїльська делегація на чолі з командувачем Військово-повітряних сил країни генерал-майором Амикамом Норкином представила в Москві доповідь щодо збитого в Сирії російського літака ІЛ-20. Щоправда, російська сторона доказів невинності Ізраїлю не повірила і прийняла рішення про здійснення кроків у відповідь – передачі Сирії комплексів С-300, оснащення автоматизованими системами управління сирійських з'єднань і військових частин протиповітряної оборони, а також здійснення радіоелектронного придушення супутникової навігації, бортових РЛС і систем зв'язку бойової авіації, яка атакує об'єкти на сирійській території.

6 березня в Сирії під час заходу на посадку в районі бази Хмеймим розбився російський військовий транспортний літак Ан-26. На борту перебували 39 осіб, усі вони загинули.

Міноборони РФ повідомляє, що причиною могла стати технічна несправність. Атаку на літак відомство виключає.

Катастрофа стала найбільшою одноразовою втратою Росії в Сирії, за офіційними даними. Всього за два з половиною роки операції в Сирії загинули більше 80 російських військовослужбовців. Неофіційно ж загиблих росіян в Сирії набагато більше. У лютому загинули близько 100 осіб з "групи Вагнера".

Повʼязані теми:

Наступна публікація