РФ нехтує життями людей: Держдеп США солідарний із Великою Британією щодо винуватців отруєння Скрипаля

РФ нехтує життями людей: Держдеп США солідарний із Великою Британією щодо винуватців отруєння Скрипаля

Фото: Reuters

Від України до Сирії - а тепер і Великої Британії - Росія продовжує бути безвідповідальною силою дестабілізації в світі, - Тіллерсон.

США висловили згоду із Великобританією, яка припускає, що Росія несе відповідальність за отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

Про це йдеться в офіційній заяві глави Держдепу США Рекса Тіллерсона, яка з’явилася на сайті відомства.

"У нас є повна впевненість в розслідуванні, яке проводить Великобританія, і в її висновку, що Росія, схоже, несе відповідальність за напад з використанням нервово-паралітичного агента, який відбувся в Солсбері минулого тижня", - читаємо в заяві.

"Ми обурені тим, що Росія, як видається, знову втягнута в таку поведінку. Від України до Сирії - а тепер і Великої Британії - Росія продовжує бути безвідповідальною силою дестабілізації в світі, яка діє, відкрито нехтуючи суверенітетом інших держав і життями їх громадян", - заявив держсекретар США. 

Лондон дав Москві 36 годин для пояснення її ролі в отруєнні Скрипаля

Лондон дав Москві 36 годин для пояснення її ролі в отруєнні Скрипаля

Він наголосив, що відповідальні за цей злочин мають зіткнутися з серйозними наслідками.

"Ми солідарні з нашими союзниками в Сполученому Королівстві і будемо продовжувати тісно координувати наші дії у відповідь", - резюмував глава Держдепу свою заяву.

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великобританії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив у лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. Постраждала також його дочка і ще два десятки людей. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався в поліцію із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер у 2006 році в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. У 2004-му його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великобританії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що з 1995-го передавав Секретної розвідувальної служби Великобританії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

У 2010 році Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Скрипаль став жити у Великобританії.

Глава МЗС Борис Джонсон заявив, що Великобританія проявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведена.

Президент Росії Володимир Путін прокоментував отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Великобританії. За його словами, британці повинні самі розібратися з цим інцидентом, перш ніж обговорювати це питання з РФ.

12 березня прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, виступаючи в парламенті, заявила, що за замахом на колишнього агента Сергія Скрипаля "з великою часткою ймовірності" стоїть Росія. Вона також в ультимативній формі зажадала від Москви до кінця вівторка пояснень у зв'язку з інцидентом. Під час виступу Мей уточнила, що Скрипаля і його дочка намагалися отруїти нервово-паралітичним речовиною військового призначення. Прем'єр уточнила, що ця речовина було розроблено в РФ в рамках програми "Новачок".

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація