"Росія – це європейська країна": Макрон розповів Путіну про радість від повернення РФ до Ради Європи

"Росія – це європейська країна": Макрон розповів Путіну про радість від повернення РФ до Ради Європи

Фото: Associated Press

Переговори між лідерами країн відбуваються у Франції.

Франція вітає повернення РФ до Ради Європи. Про це заявив президент Емманюель Макрон на зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним.

"Я знаю, що Росія – це європейська країна, і тому у неї є своє місце в європейській архітектурі. Ось чому ми вітаємо повернення Росії до Ради Європи, і ми дуже раді, що було знайдено це компромісне рішення", - сказав французький лідер.

"Для нас дуже важливо, що, коли проходять вибори, вони б супроводжувалися дотриманням свободи слова, відкритістю, рівноправністю, і наше головне завдання – зробити так, щоб Європа була вільною територією", - додав Макрон.

Голови МЗС Ради Європи схвалили рішення на шляху до зняття санкцій із Москви

Голови МЗС Ради Європи схвалили рішення на шляху до зняття санкцій із Москви

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи вночі проти 25 червня підтримала резолюцію, яка змінює санкційний механізм. У цьому ж документі запрошують Росію повернутися до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу. 118 делегатів проголосували за, 62 - проти, ще 10 утрималися. Перед цим ПАРЄ відхилила понад 200 поправок, які підготувала українська делегація задля блокування повернення російської делегації до цієї організації.

У ПАРЄ проголосували за зняття обмежень щодо делегації РФ, які були запроваджені у квітні 2014 року. Рішення про повернення до ПАРЄ дозволить Росії провести до асамблеї щонайменше чотирьох санкційних депутатів. Вони зможуть обійти обмеження, запроваджені проти них в ЄС через агресію Росії на сході України.

Наразі відомо, що Міністерство закордонних справ України відкликало посла з Ради Європи для консультацій. За словами очільника МЗС, рішення про повернення Росії було формально ухвалене ще до президентських виборів в Україні, а тому у цьому не варто звинувачувати чинного президента Володимира Зеленського або колишнього – Петра Порошенка. Крім того, українська делегація припиняє свою участь у літній сесії. Виняток - заперечування повноважень російської делегації. Рішення про повноваження і подальшу участь буде ухвалювати парламент.

26 червня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, згідно з якою відновила повноваження Російської Федерації в повному обсязі. За резолюцію без санкцій проти Росії віддали 116 голосів, 52 - проти, 15 - утрималися. У резолюції йдеться, що РФ порушила принципи Ради Європи, однак обмежилися лише п'ятьма вимогами.

Україна пропонувала розширити цей список новими порушенням у анексованому Криму і на окупованому Донбасі, але правки були відхилені.

Повʼязані теми:

Наступна публікація