Росія перестала отримувати український життєво важливий анестетик

Росія перестала отримувати український життєво важливий анестетик

Фото: ТСН.ua

Україна припинила ввезення в Росію препарату через низьку ціну.

Регіональні російські лікарі скаржаться на нестачу анестетика мезатон, який використовують реаніматологи, анестезіологи та акушери. Цей анестетик внесено до переліку життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів.

Як пише "Коммерсантъ", медики заявили, що їм повідомили, що нових поставок мезатону не буде.

Зазначимо, що прямих аналогів мезатону в Росії не виробляють. Але на ринку є аналогічні препарати. Опитані газетою лікарі сказали, що використовують більш дорогий французький норадреналін.

Виробляє мезатон Дослідний завод при Харківському державному науковому центрі лікарських засобів. Представник підприємства Наталія Ворона повідомила, що закупівельна ціна препарату не змінювалася з 2010 року і виробник більше не може продавати його Росії за старою ціною собі в збиток. За її словами, компанія хоче співпрацювати з Росією і політики в цьому рішенні немає.

Питання про механізм ціноутворення вона переадресувала в торговий дім "Алвіс" – офіційному дистриб'ютору продукції харківського заводу на території Росії, але там відповідати відмовилися.

Директор з розвитку аналітичної компанії RNC Pharma Микола Беспалов повідомив, що в останній раз мезатон ввозили в Росію в серпні 2015 року - 201 000 упаковок загальною вартістю 4,8 млн руб., в 2014 р. – 670 000 упаковок на 15,8 млн руб.

У російському міністерстві підтвердили перебої з поставками мезатону в Росії, але представник відомства сказав, що причини цього їм не відомі.

Нагадаємо, Росія може опинитися без нових імпортних лікарських препаратів, в тому числі вакцин через зміни правил сертифікації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація