Росія робить із кримських татар "терористів" і "екстремістів" – представник Human Rights Watch

Росія робить із кримських татар "терористів" і "екстремістів" – представник Human Rights Watch

Фото: Кримська солідарність

Правозахисники викривають кремлівську владу в репресіях проти корінного населення Криму.

Влада РФ цілеспрямовано працює над створенням неправдивого образу кримських татар, яка "санкціонує" застосування супроти них репресій. Про це заявив директор правозахисної організації Human Rights Watch з питань Європи та Центральної Азії Г’ю Вільямсон, повідомляє Радіо Свобода.

"Російська влада намагається зобразити кримських татар, які виступають проти російської окупації як "терористів" і "екстремістів", - заявив він. "Російська влада в Криму використовує звинувачення в тероризмі як зручний інструмент репресій", – додав Вільямсон.

В оприлюдненій 12 липня Human Rights Watch доповіді йдеться про те, що в Криму за звинуваченням у тероризмі проходять 24 кримські татари, 20 із яких були арештовані в ході рейдів у будинках за участі збройного спецназу. Правозахисники зазначили, що четверо кримськотатарських активістів із числа заарештованих піддавалися тортурам; адвокатам відмовляли в праві бути присутніми під час обшуку або арешту; силовики підкидали докази під час обшуків.

Human Rights Watch закликає російську владу звільнити всіх заарештованих активістів і припинити практику використання "широкого антитерористичного законодавства для придушення свободи слова, свободи вираження думок і свободи релігії". Росія поки не коментувала заяви Human Rights Watch.

Як повідомлялося, днями у тимчасово окупованому Криму море винесло на берег тіло кримського татарина Рашида Яг'яєва, у якого до шиї була прив'язана гиря. 61-річний загиблий був підприємцем, на анексованому півострові він мав торгові точки і склади. Про його зникнення рідні повідомили понад два місяці тому.

В окупованому Криму знайшли убитим кримськотатарського активіста Фахрі Мустафаєва

В окупованому Криму знайшли убитим кримськотатарського активіста Фахрі Мустафаєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація