Росія робить вигляд, що не має жодного стосунку до рішення ОЗХЗ щодо заборони "Новачка"

Росія робить вигляд, що не має жодного стосунку до рішення ОЗХЗ щодо заборони "Новачка"

Фото: Associated Press

Натомість російська сторона висловила зауваження щодо пропозиції.

Росія відмовляється асоціювати себе з рішенням Виконавчого ради ОЗХЗ рекомендувати включення низки хімікатів, зокрема використаного під час замаху на екс-шпигуна Сергія Скрипаля "Новачка", в додаток до Конвенції із заборони хімічної зброї (КЗХЗ).

Про це повідомили журналістам у понеділок в постійному представництві РФ при організації, передає ТАСС.

Російська сторона "висловила цілу низку серйозних зауважень щодо пропозиції", внесеної Канадою, Нідерландами і США і "не стала асоціювати себе з рішенням Виконради", відзначили в місії.

"Це формулювання іноді використовується в Генасамблеї ООН під час схвалення її резолюцій, - звернули увагу в постпредстві. - Наполягли на тому, щоб позиція Росії була відображена в підсумковій доповіді".

Нагадаємо, 5 березня 2018 року стало відомо, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка потрапили в лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. За словами британських правоохоронців, вони були отруєні нервово-паралітичним речовиною "Новачок", а організатором замаху була Росія.

Пізніше двох осіб - Чарлі Роулі і Дон Стерджесс - знайшли без свідомості в місті Еймсбері. Як з'ясувалося, вони отруїлися в результаті дії нервового агента "Новачок", який раніше був використаний проти екс-розвідника Сергія Скрипаля. Подруга Роулі Дон Стерджесс в ніч проти понеділка, 9 липня, померла в лікарні. Роулі вижив і розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон під виглядом дорогих парфумів, в якому, як згодом з'ясувалося, перебував "Новачок".

Повʼязані теми:

Наступна публікація