Росія створила сайт для впливу на вибори у США з неоднозначною назвою NAEBC - ЗМІ

Росія створила сайт для впливу на вибори у США з неоднозначною назвою NAEBC - ЗМІ

Фото: pixabay.com

Раніше у США викрили ще один схожий за метою сайт - Peace Data.

Російська структура NAEBC, замаскувавшись під незалежний новинний сайт, намагалася втрутитися у вибори президента США і публікувала статті, націлені на правих користувачів соцмереж. 

Про це повідомляє Reuters з посиланням на два джерела, ознайомлені з розслідуванням ФБР.

Ресурс мав назву NAEBC ("Інформаційна служба громадян США та Європи"), втім, власна назва сайту нагадує російське лайливе слово, що означає "обман". Про це зазначив й сам англомовний Reuters. На головній сторінці сайту є попередження для читачів "Не вводьте себе в оману".

Хоча NAEBC представляє себе як "вільне та незалежне ЗМІ", що базується в Угорщині та має на меті просувати консервативні та праві голоси, журналісти пов`язують його з Агентством Інтернет-досліджень, що базується в Санкт-Петербурзі. 

Водночас американські прокурори заявляють, що агентство відіграло ключову роль у зусиллях Росії вплинути на вибори 2016 року на користь Трампа, а у вересні Facebook і Twitter викрили фейкову ліву пресу, якою, на їхню думку, керували люди, пов'язані з організацією. Зазначимо, йдеться про ще один "новинний сайт" з двозначною назвою Peace Data - на манер ще одного російського лайливого слова зі значенням "чудово".

Теми, які висвітлював NAEBC, варіювалися від нападів на кандидата в президенти від демократів Джо Байдена до критики руху Black Lives Matter  і похвали за стрілянину з Вісконсину Кайла Ріттенхауза і мали на мет сіяти розбрат серед прихильників демократів та республіканців за допомогою поляризаційних повідомлень. 

Росія неодноразово заперечувала звинувачення у втручанні у вибори. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що він нічого не знає про NAEBC або про фальшивий лівий новинний сайт Peace Data. "Російська держава не займається такою діяльністю", - сказав він. ФБР відмовилася коментувати.

Особа, яка назвала себе Норою Берк, помічницею редактора NAEBC у листі електронною поштою відповіла: "Я гадки не маю, що таке NAEBC”. Говорити телефоном або через відеозв`язок вона відмовилася.

Facebook заявив, що заблокував доступ до веб-сайту на своїх платформах. Twitter відмовився це коментувати. Втім, компанія вже призупинила роботу головного облікового запису NAEBC та облікового запису на ім’я Нори Берк, а також заблокувала адресу веб-сайту NAEBC як "потенційно шкідливе” посилання.

Нагадаємо, Департамент внутрішньої безпеки США та ФБР на початку цього року попередили усі штати, що Росія може втручатися у президентські вибори-2020 у США. Описується вісім можливих російських тактик втручання у вибори, які оцінюються як "високі" та "помірні" загрози.

Британія, Канада та США заявили, що російські хакери намагалися вкрасти дані про вакцину від коронавірусу

Британія, Канада та США заявили, що російські хакери намагалися вкрасти дані про вакцину від коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація