Росіяни знайшли "український слід" у Венесуелі

Росіяни знайшли "український слід" у Венесуелі

Фото: Associated Press

США збираються купити для Венесуели велику партію зброї "в одній зі східноєвропейських країн", - каже спікер МЗС РФ.

Офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що США збираються купити для Венесуели велику партію зброї "в одній зі східноєвропейських країн".

Відповідну заяву вона зробила на брифінгу у п'ятницю, 22 лютого.

"Є дані про те, що компаніями США і їхніми союзниками по НАТО опрацьовується питання придбання в одній зі східноєвропейських країн великої партії озброєння і боєприпасів для їхньої подальшої передачі опозиційним силам Венесуели", - сказала Захарова.

Вона підкреслила, що йдеться про зразки і аналоги великокаліберних кулеметів, підствольних і автоматичних гранатометів, переносних ЗРК, боєприпасів до стрілецького та артилерійського озброєння різного призначення.

"Доставку вантажу до Венесуели планується здійснити на початку березня декількома партіями через територію сусідньої країни з залученням транспортних літаків Міжнародної експедиторської компанії", - додала Захарова, підкресливши, що в цій історії "простежується український слід".

"Зокрема, як ми розуміємо, буде задіяно державне підприємство "Антонов ", - сказала Захарова.

Нагадаємо, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Ніколаса Мадуро. Лідер опозиційної Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе президентом країни. Національна асамблея в свою чергу оголосила Гуайдо виконувачем обов'язків президента країни.

Хто визнав Гуайдо президентом Венесуели. Інфографіка (оновлено)

Білий дім оголосив, що президент США Дональд Трамп уже офіційно визнав його легітимним керівником Венесуели. Про визнання Гуайдо легітимним лідером Венесуели заявили Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Чилі та Канада. Також Хуана Гуйадо підтримала Організація американських держав.

Пізніше президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про рішення розірвати дипломатичні і політичні відносини з США, які підтримали Гуайдо.

Amnesty International повідомила про катування силовиками Венесуели людей, які не підтримують Мадуро

Amnesty International повідомила про катування силовиками Венесуели людей, які не підтримують Мадуро

Європа теж відреагувала на події в Венесуелі. Німеччина та Іспанія закликали Мадуро оголосити про проведення нових виборів президента протягом восьми днів, інакше вони визнають легітимним лідером Гуайдо. У відповідь на це, Ніколас Мадуро порадив Європі відмовитися від ультиматуму і "не робити помилок". Пізніше Європарламент прийняв резолюцію про визнання Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.

Україна своєю чергою не визнає опозиціонера Хуана Гуайдо президентом Венесуели, але вважає, що він як лідер опозиції, повинен домагатися проведення перевиборів, сертифікованих міжнародною спільнотою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація