Російські літаки розбомбили в Сирії госпіталь, є загиблі. Світ шле Москві гнівні звинувачення

У США, ООН, Німеччині та Франції різко засудили обстріли лікарень та інших соцзакладів.

У суботу, 1 жовтня, в сирійському Алеппо, яке контролюють повстанці-противники президента Башара аль-Асада, російські та сирійські військові літаки й вертольоти завдали численних авіаударів по місту.

Сім ракет випустили по найбільшому госпіталю M10 – загинули двоє пацієнтів, ще 13 отримали поранення. Про це передає Reuters. Удари були настільки потужними, що лікарню зруйнували повністю. За останній тиждень це вже було друге бомбардування цього госпіталю.

"Лікарня не працює повністю. Там зруйновані стіни, пошкоджені інфраструктура, обладнання та генератори. Там більше немає ні охоронців, ні співробітників госпіталю. Там повна темрява", – розповів радіолог цієї лікарні Мохаммад Абу Раджаб.

Франція та Німеччина вже засудили цей напад. Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Айро заявив, що обстріли структур охорони здоров'я та персоналу в Алеппо є військовими злочинами: "Винні будуть притягнуті до відповідальності".

"Бомбардування Алеппо потрібно нарешті зупинити! Той, хто хоче боротися з терористами, не нападає на лікарні!" –наголосив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Ще минулого тижня представник США в ООН назвав дії Росії в Сирії "варварством", а не боротьбою проти тероризму.

"Повідомлення про руйнування ще однієї лікарні вчергове демонструє повну зневагу до життя медичних працівників та їхніх пацієнтів, які потребують інтенсивної терапії через режим Асада і постійну кампанію Росії проти сирійського народу", – зазначили в Адміністрації президента США.

Водночас повстанці констатують, що російські та сирійські війська протягом останніх місяців постійно знищують електростанції, лікарні та пекарні, аби змусити їх здатися, адже Алеппо опинилося в повному оточенні. За цей час були вбиті сотні людей, у тому числі чимало мирного населення. Вони відчувають брак медичної допомоги та харчів.

Тим часом у п'ятницю, 30 вересня, відбулася телефонна розмова держсекретаря США Джона Керрі та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Російський дипломат запевнив, що Москва готова розглянути нові способи нормалізації ситуації в Алеппо.

Росія та США на початку вересня підписали угоди щодо Сирії. Одна із домовленостей – розмежування територій, які підконтрольні терористичним угрупованням та помірній сирійській опозиції. Із 12 вересня в Сирії оголосили так зване перемир'я, передає "Дождь".

У першу добу ООН зафіксувала різке зниження жертв серед мирного населення. Проте пізніше на околицях Алеппо обстріляли гуманітарний конвой ООН і офіс Червоного півмісяця, загинули щонайменше два десятки людей.

Після цього ситуація загострилася. "Лікарі без кордонів" повідомили про нові атаки по цивільних об'єктах, через які загинули як мінімум 23 людини.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив стурбованість посиленням бойових дій в Алеппо.

Держдепартамент США повідомив про готовність призупинити спільну з Росією роботу щодо Сирії, якщо Кремль не посприяє завершенню настання в Алеппо і не відновить режим припинення вогню.

Росія своєю чергою заперечує звинувачення. Лавров заявив, що США не виконали обіцянку щодо розмежування сирійських опозиційних угруповань та ісламістських організацій.

РФ пояснила, чому продовжуватиме бомбити міста в Сирії

РФ пояснила, чому продовжуватиме бомбити міста в Сирії

Повʼязані теми:

Наступна публікація