Російські підприємці зустрінуться з Путіним через нові санкції США, але вже просять не відповідати контрзаходами

Російські підприємці зустрінуться з Путіним через нові санкції США, але вже просять не відповідати контрзаходами

Фото: Reuters

Підприємці застерігають від "надлишкового ізоляціонізму".

Керівники найбільших російських компаній обговорять наступного тижня з президентом Володимиром Путіним можливе розширення санкцій США.

Про це повідомив глава Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) Олександр Шохін, пише у середу, 19 грудня, Reuters.

Шохін висловив надію, що Москва не буде відповідати на цей крок посиленням відповідних обмежень.

Зазначається, що РСПП об'єднує представників найбільшого бізнесу, зокрема тих, хто потрапив під санкції, власника алюмінієвого гіганта Русал Олега Дерипаску, власника групи Ренова Віктора Вексельберга, а також главу другого за величиною російського банку ВТБ Андрія Костіна.

Більшість підприємців з бюро правління РСПП увійшли в так званий "чорний список" США, щодо яких можуть бути введені санкції.

"Природно, ми хотіли б, щоб реакцією на санкції не була спроба надлишкового ізоляціонізму і протекціонізму. Я вважаю, що ми повинні, навпаки, максимально відкриватися. І для тих, хто готовий працювати з Росією в цих умовах - в економічній, інвестиційній сфері, гуманітарній, культурній - потрібно відчиняти ворота", - сказав Шохін.

"В жодному разі не можна замикатися, влаштовувати самим завіси, працювати в режимі обложеної фортеці. Я б хотів від президента почути таку позицію. Спеціально намагатися виштовхнути і інвесторів, і будь-які інші групи, які бажають працювати з Росією, це помилка", - сказав глава РСПП.

Шохін навів за приклад американський концерн Shlumberger, який кілька років намагається придбати частку в російській нафтосервісній компанії Eurasia Drilling Company (EDC), проте він так і не отримав схвалення російської влади.

"Адже тут підхід такий же. А що це ми їм повинні давати можливість зайти в Росію, якщо Захід вводить якісь санкції в енергетичному секторі? Я вважаю, навпаки, поки є можливість залучати інвесторів в ці галузі, які чутливі до санкцій, потрібно максимально сприятливі умови для них створювати", - сказав він.

Нагадаємо, нещодавно спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер розповів про нові санкції, які можуть ввести проти Росії через захоплення українських кораблів у Керченській протоці. 

Курт Волкер прогнозує запровадження додаткових санкцій через російську агресію

Курт Волкер прогнозує запровадження додаткових санкцій через російську агресію

Повʼязані теми:

Наступна публікація