Російських чиновників покарали за "втечу" американського топшпигуна Смоленкова – ЗМІ

Російських чиновників покарали за "втечу" американського топшпигуна Смоленкова – ЗМІ

Фото: flickr.com/photos/29712319@N02/

2017 року для російських держслужбовців діяла заборона на відвідування Чорногорії.

Російські чиновники, які 2017 року допустили виїзд до Чорногорії колишнього співробітника адміністрації президента РФ Олега Смоленкова, понесли дисциплінарне покарання.

Про це повідомляє російське інформаційне агентство "Інтерфакс" з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

За словами співрозмовника агентства, після зникнення Смоленкова, якого ЗМІ називають американським шпигуном, компетентні органи провели перевірку. Вона показала, що чиновники, які дозволили йому і його родині поїздку до Чорногорії, порушили заборону на відвідування цієї країни російським держслужбовцям.

Заборона була введена навесні 2017 року через загострення відносин між країнами після невдалої спроби перевороту в Чорногорії, до якої були причетні російські спецслужби.

"Дії посадових осіб були кваліфіковані як безвідповідальність і послаблення контролю. Деякі з них понесли покарання - аж до звільнення", - сказало джерело.

Співрозмовник агентства додав, що пізніше стало ясно, що Смоленков, швидше за все, став перебіжчиком.

Нагадаємо, в ексклюзивному матеріалі CNN, яке посилається на джерела в американській розвідці, йдеться, що Центральне розвідувальне управління США у 2017 році витягло з Росії свого топшпигуна, який працював в російському уряді, через побоювання діями свого президента Дональда Трампа.

Зазначається, що рішення про кінець його місії було зумовлене діями Трампа, зокрема тим, що він ділився з росіянами секретними даними розвідки, що могло призвести до викриття американського шпигуна. Воно було прийняте невдовзі після зустрічі Трампа в травні 2017 року з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і послом у США Сергієм Кисляком, в ході якої він поділився даними розвідки про терористів "ІДІЛ" у Сирії, які США передали ізраїльські спецслужби.

Після цієї інформації російські ЗМІ повідомили можливе ім’я цього шпигуна. На їхню думку, його можуть звати Олег Смоленков, який працював секретарем у посольстві Росії в США у Вашингтоні, в апараті уряду РФ і адміністрації президента Росії. 2017 року він разом з дружиною і трьома дітьми поїхав на відпочинок до Чорногорії, після чого вся сім'я зникла.

Повʼязані теми:

Наступна публікація