Російських журналістів допитували перед смертю в ЦАР - місцеве ЗМІ

Російських журналістів допитували перед смертю в ЦАР - місцеве ЗМІ

Фото: Reuters

Видання стверджує, що викрадачами були повстанці з загону Нуреддіна Адама.

Центральноафриканске видання Palmares Centrafrique з посиланням на свої джерела повідомило, що трьох російських журналістів викрали і допитали перед вбивством.

Видання стверджує, що викрадачами були повстанці з загону Нуреддіна Адама, одного з лідерів мусульманського повстанського руху "Селека". Вони контролюють околиці міста Декоа, який знаходиться на півдорозі між Сибю і Кага-Бандоро, де були вбиті росіяни.

Але "Центр управління розслідуваннями", який організував відрядження трьох російських журналістів у Центральноафриканську республіку, не має підтвердженням, що члени знімальної групи перед вбивством були викрадені і допитані.

"Такої інформації у нас немає. Місцевим журналістам важко довіряти", - сказав російському "Інтерфаксу" в середу голова ЦУР Андрій Коняхін.

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

Нагадаємо, 31 липня в ЦАР миротворці знайшли тіла трьох убитих російських журналістів - Орхана Джемаля, Кирила Радченко та Олександра Расторгуєва. Вони планували відвідати базу на території маєтку Беренго, де, за даними ЗМІ, можуть перебувати найманці ПВК "Вагнер". В цілому ж в країні вони знімали документальний фільм про російських найманців.

Журналісти прилетіли до столиці ЦАР Бангі у суботу, 28 липня. Наступного дня знімальна група поїхала на базу Беренго, але журналістів туди не пустили, зажадавши від них акредитацію від Міноборони ЦАР. На базі переписали дані росіян і сказали, що акредитації можуть дати через п'ять днів.

30 липня журналісти повинні були зустрітися з фіксером з місії ООН на ім'я Мартін. Зустріч мала відбутися в місті Бомбарі, яке розташоване за 400 км від Бангі. Водія знімальної групи рекомендував сам Мартін. Цей же водій возив в ЦАР французьких журналістів.

Мер міста Сибю Анрі Депеле розповів, що на російських журналістів влаштували засідку. Це сталося близько 10 години вечора в понеділок, 30 липня. Про деталі події розповів водій, який вижив при нападі.

"Як розповів водій, коли вони перебували в 23 кілометрах від Сибю, озброєні люди вийшли з кущів і відкрили вогонь по автомобілю. Троє журналістів загинули на місці", - розповів чиновник.

За словами представника влади центральноафриканского міста Сибю Марселена Йойо, росіяни були вбиті на місці близько десятьма особами в тюрбані, які спілкувалися на арабській мові. Чиновник додав, що представники спецслужб казали росіянам не вирушати в дорогу, "оскільки було вже темно".

Повʼязані теми:

Наступна публікація