Російський банк вибачився за свого керівника, який назвав Бориса Джонсона "виродком"

Російський банк вибачився за свого керівника, який назвав Бориса Джонсона "виродком"

Глава російського державного банку ВТБ Андрій Костін/ / Фото: Reuters

Глава ВТБ "розчарований" кризою в російсько-британських відносинах.

Глава російського державного банку ВТБ Андрій Костін назвав "виродком" екс-главу Міністерства закордонних справ Великої Британії Бориса Джонсона, але в той же день банк вибачився за слова свого керівника.

Про це повідомляє Reuters.

Образливу заяву на адресу Джонсона Андрій Костін зробив на заході Московського державного інституту міжнародних відносин (МДІМВ), який відбувся 3 вересня. Глава ВТБ хвалив випускника цього вузу - міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, який стояв поруч з ним на сцені. Костін сказав, що з Лавровим "нам дуже пощастило", і розкритикував його закордонних колег.

"Подивіться, вибачте мене, виродків, які є на Заході... Джонсон та інше", - сказав Костін і удостоївся оплесків.

Борис Джонсон розказав на саміті про розслідування отруєння Скрипаля

Борис Джонсон розказав на саміті про розслідування отруєння Скрипаля

Через приблизно п'ять годин після цього виступу ВТБ випустив заяву про те, що "Костін приносить Борису Джонсону свої щирі вибачення".

"Діяльність пана Бориса Джонсона на посаді міністра закордонних справ припала на період значного погіршення і без того непростих російсько-британських відносин. Емоційне висловлювання пана Костіна, зроблене ним у стінах МДІМВ, викликане глибоким розчаруванням від кризи у відносинах між нашими країнами", - йдеться в заяві.

Другий за величиною державний банк Росії ВТБ перебуває під західними санкціями. Андрій Костін теж потрапив до "чорного списку" - у квітні цього року США запровадили санкції проти нього і ще 23 російських бізнесменів і чиновників за "зловмисні дії" російської влади по всьому світу, в тому числі за агресію проти України.

Нагадаємо, 5 березня стало відомо, що у Великобританії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка потрапили в лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. За словами британських правоохоронців, вони були отруєні нервово-паралітичним речовиною "Новачок", а організатором замаху була Росія.

Згодом спецслужби Великобританії встановили особи підозрюваних у токсичному напад на екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Їх імена не розголошують, однак вважають, що вони пов'язані з Кремлем.

14 березня прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну через отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. У відповідь РФ оголосила персонами нон грата 23 британських дипломатів. 26 березня слідом за Британією ряд країн заявили про видворення російських дипломатів. Серед них і Україна.

Пізніше двох осіб - Чарлі Роулі і Дон Стерджесс - знайшли без свідомості в місті Еймсбері. Як з'ясувалося, вони отруїлися в результаті дії нервового агента "Новачок", який раніше був використаний проти екс-розвідника Сергія Скрипаля. Подруга Роулі Дон Стерджесс в ніч проти понеділка, 9 липня, померла в лікарні. Роулі вижив і розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон під виглядом дорогих парфумів, в якому, як згодом з'ясувалося, перебував "Новачок".

Лондон оприлюднив нові докази того, що за отруєнням Скрипаля може стояти РФ

Лондон оприлюднив нові докази того, що за отруєнням Скрипаля може стояти РФ

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація