Російський куратор генерала-зрадника Шайтанова може бути причетний до збиття МН17 – Bellingcat

Російський куратор генерала-зрадника Шайтанова може бути причетний до збиття МН17 – Bellingcat

Уламки МН17. Архівне фото / Фото: Getty Images

Журналісти розслідувачі з’ясували, хто приховувався під позивним "Ельбрус".

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat з’ясувала, хто з російських спецслужбовців приховувався за позивним "Ельбрус", і допомогло викриттю затримання генерала СБУ Валерія Шайтанова, якого викрили на широкомасштабній роботі на російську ФСБ.

Російський куратор Шайтанова – полковник Ігор Єгоров, високопоставлений офіцер елітного спецпідрозділу ФСБ, відомого як "департамент В" (у колишньому КДБ - елітний підрозділ спецоперацій "Вимпел"). Раніше розслідувачі, коли з’ясовували роль російської розвідки у підтримці бойовиків на українському Донбасі, "зустрічались" з цією особою, яка у 2014 та 2015 роках постійно приїжджала під двома різними іменами – власним Ігор Єгоров і вигаданим Ігор Семенов – до трьох контрольних центрів російських військових операцій у Ростові, Сімферополі та  Краснодарі.

У травні 2018 року Bellingcat ідентифікував і оприлюднив дані про одного з ключових кураторів від Росії військової операції на Донбасі, який діяв під вигаданим іменем "Андрій Іванович" та мав позивний "Оріон". Цим оперативником виявився Олег Іванніков, полковник ГРУ, який до того під вигаданим ім’ям "Андрій Іванович Лаптєв" два роки був "міністром оборони" контрольованої Росією частини Південної Осетії.

У публікації зазначається, що російські ФСБ та ГРУ перебувають у постійному стані "холодної війни" за вплив на нових територіях. Про це свідчать, пише Bellingcat, і нещодавні перехоплення розмов щодо збиття МН17 над окупованим Донбасом, у цих розмовах відчутно загострення протистояння російських спецслужб. Зазначається, що навіть на Донбас були заслані спецпідрозділи, аби боротись одне з одним. Куратор від ФСБ, який у липні 2014 року перебував у Луганську, був відомий під позивним "Ельбрус".

Ранні публікації щодо "Ельбруса" були написані сепаратистським блогером та військовим кореспондентом Борисом Рожиним, який у листопаді 2014 року вперше написав про провал двох надісланих Москвою військових начальників – "Дельфіна" та "Ельбруса" - об’єднати більше 20 розрізнених бойових угрупувань на території "ЛНР". У січні 2015 року той самий блогер писав про невдалу спробу "Ельбруса" у Луганську та "Дельфіна" у Краснодоні створити об’єднану армію у двох так званих "народних республіках". Позивний "Ельбрус" також згадувався у лютому 2016 року у "Новій газеті" як "офіцер ФСБ, який пішов на пенсію, і перебував у Луганську у 2014 року". Крім того у березні 2016 року про нього писала "Медуза" у розслідуванні щодо української військової Надії Савченко, його називали керівником підрозділу "ЛНР", який особисто заґратував Савченко.

Bellingcat вперше припустив, що Єгоров може бути тим самим куратором від ФСБ "Ельбрусом" на початку 2019 року. Розслідувачі відстежили, що він був у тісному контакті з ГРУ-вцем Іванніковим ("Оріоном"), обидва подорожували з Москви до Ростова, Сімферополя чи Краснодара під власними іменами та під псевдонімами. Згодом впевнились в цій теорії у листопаді 2019 року, коли були опубліковані перехоплення розмов, здійснених в дні перед збиттям МН17. У розмові від 16 липня 2014 року (напередодні збиття літака) бойовик запитує у свого товариша, чи вже він зустрічався з - судячи з контексту - нещодавно прибулим командиром "Ельбрусом". Бойовик пояснює, що знає "Ельбруса" ще від "подій у Криму", тобто від анексії, та описує його як бійця підрозділу "Вимпел" ФСБ на ім’я Ігор. Також каже, що Ігор "Ельбрус" має вади мовлення, які можна почути на опублікованих СБУ записах його розмов з Шайтановим. У подальшій розмові бойовиків випливає, що "Ельбрус" з’явився на Донбасі прямо перед збиттям МН17 з російського "Буку", що робить його фігурантом справи про збиття малайзійського Боїнга.

Bellingcat зазначає, що попри велику роль полковника Ігоря Єгорова у анексії Криму та військових діях на Сході України, він також чимало подорожував світом. Він відвідував Європейський Союз, Середню Азію і Азію майже щомісяця з тих пір, як почалась війна в Україні. Від 2011 року він мав 481 квиток на літак, більшість рейсів до "гарячих точок" - на Кавказі або в російські міста близькі до кордону з Україною. Міжнародних перельотів від 2014 року в Єгорова було 37, в основному до Євросоюзу. Щонайменше 11 поїздок було до Німеччини – в основному Франкфурту, Мюнхену та Гамбургу. Останній візит до Гамбурга 10-12 лютого 2020 року збігається з відео СБУ, на якому він був зафільмований. Також літав до Хорватії і Франції, де, згідно з матеріалами СБУ, зустрічався з двома українськими агентами. Bellingcat також вивчає можливу причетність Єгорова до вбивства журналіста Хашоггі.

Крім того, анонімні джерела Bellingcat зазначили, що українська сторона запитувала в Німеччини арешту Єгорова, коли той перебував на території країни, однак арешту не відбулося.

Як повідомлялося, об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за "ДНР", Леоніду Харченку ("Кріт"), російському генералу Сергію Дубинському ("Хмурий") та полковнику РФ Олегу Пулатову ("Гюрза"). ТСН.ua зібрав ключові тези із виступу слідчих у найбільш резонансній авіакатастрофі останніх років. Пізніше у РФ з'явилася перша реакція на нові результати розслідування катастрофи MH17.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація