Російський суд залишив під вартою фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

Російський суд залишив під вартою фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

Фото: УНІАН

У СІЗО кримські татари проведуть щонайменше ще два місяці.

Ростовський суд ухвалив рішення продовжити на 60 днів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Російський суддя Анатолій Колесник не задовольнив апеляційні скарги Мусліма Алієва, Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Емір-Усеіна Куку, Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, ухваливши, що вони перебуватимуть у слідчому ізоляторі до 18 серпня.

Захист наголошував на тому, що підозрювані перебувають у СІЗО понад три років, і клопотав про зміну запобіжного заходу на будь-яку іншу. Однак прокурор заперечив проти позиції захисту аргументувавши це припущенням, що підсудні можуть спробувати втекти від правосуддя, залякати свідків.

"Апеляційні скарги залишили без задоволення. Слузання тривало три години у зв'язку з тим, що кожен з підзахисних дуже грунтовно аргументував позицію, чому суд незаконно подовжує їм запобіжний захід", - розповів адвокат Едем Семедляев.

Зокрема, Муслім Алієв звернув увагу на той факт, що клопотання звинувачення про подовження запобіжного заходу розглядає той самий суддя, що і саму справа по суті. На думку обвинувачених, це перешкоджає винесенню об'єктивного рішення.

Як повідомлялося раніше, російський суд у Ростові виніс вироки Теймуру Абдуллаєву (17 років), Узеїру Абдуллаєву (13 років), Рустему Ісмаїлову (14 років) Айдеру Саледінову та Емілю Джемаденову (по 12 років).

Нагадаємо, фігуранти "справи" були затримані 12 жовтня 2016 року на території окупованого Криму за підозрою в причетності до організації "Хізб ут-Тахрір".

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку об'єднань, названих "терористичними".

Від 11 до 17 років під арештом: суд у Росії виніс вироки п'ятьом кримським татарам

Від 11 до 17 років під арештом: суд у Росії виніс вироки п'ятьом кримським татарам

Повʼязані теми:

Наступна публікація