Російський винищувач "непрофесійно" збив американський дрон над Чорним морем: що відомо

Російський винищувач "непрофесійно" збив американський дрон над Чорним морем: що відомо

Фото: militaryarms.ru

Згідно із заявою європейського командування армії США, два російські літаки Су-27 здійснили небезпечне та непрофесійне перехоплення дрона.

Над Чорним морем російський винищувач зіткнувся з американським безпілотником. Внаслідок цього Військово-повітряні сили США були змушені збити свій безпілотний літальний апарат.

Про це йдеться у заяві командування сил США в Європі.

Зазначається, що безпілотник MQ-9 Reaper проводив рутинну операцію в міжнародному повітряному просторі, коли два російські літаки спробували його перехопити.

Перехоплення безпілотника було небезпечним і непрофесійним

Згідно із заявою європейського командування армії США, у вівторок о 07:03 за середньоєвропейським часом два російські літаки Су-27 здійснили "небезпечне та непрофесійне" перехоплення дрона.

Один із російських літаків, як йдеться у заяві, вдарив по гвинту MQ-9, внаслідок чого американським силам довелося затопити власний дрон.

"Наш літак MQ-9 виконував звичайні операції в міжнародному повітряному просторі, коли він був перехоплений і збитий російським літаком, що призвело до падіння і повної втрати MQ-9. Це небезпечна і непрофесійна дія росіян мало не призвела до падіння обох літаків", - цитує ВВС слова командувача ВПС США генерала Джеймса Гекера.

Гекер наголосив, що літаки США та союзників продовжать здійснювати польоти в міжнародному повітряному просторі відповідно до міжнародних законів. Водночас додавши, що "агресивні дії російського екіпажу - небезпечні, і можуть призвести до прорахунку та ненавмисної ескалації".

США не припинять польоти над Чорним морем

США не припинять польоти над Чорним морем після того, як американський дрон Reaper зіткнувся там із російським винищувачем Су-27. Про це заявив представник Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу у вівторок, 14 березня, повідомляє CNN.

"Якщо вони таким чином хочуть утримати або відмовити нас від польотів і операцій у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем... то вони свого не досягнуть, цього не буде", - сказав він.

Кірбі наголосив, що Чорне море не належить жодній країні, і США продовжать робити все необхідне для захисту своїх інтересів нацбезпеки "у цій частині світу".

Версія міноборони РФ: безпілотник США загрожував Криму і впав у море сам

Міністерство оборони Росії у вівторок увечері заявило, що їхні винищувачі Су-27 не мають стосунку до падіння американського безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі, а ще він наблизився до анексованого Криму й летів із порушеннями.

Як стверджують в оборонному відомстві РФ, американський безпілотник летів "у напрямку державного кордону Російської Федерації" із вимкненими транспондерами "з порушенням меж району тимчасового режиму використання повітряного простору".

"З метою ідентифікації порушника в повітря було піднято винищувачі зі складу чергових по ППО сил. Унаслідок різкого маневрування в районі 09:30 (мск) безпілотний літальний апарат MQ-9 перейшов у некерований політ із втратою висоти і зіткнувся з водною поверхнею", - стверджують у міноборони Росії.

У міністерстві наполягають, що російські винищувачі "не вступали в контакт" із безпілотним літальним апаратом і "благополучно повернулися на аеродром базування".

Довідка: MQ-9 Reaper (з англ. - "жнець") - модульний розвідувально-ударний БПЛА, розроблений компанією General Atomics Aeronautical Systems (підрозділом корпорації General Dynamics) для використання у військово-повітряних силах і ВМС США та Британії.

Він оснащений турбогвинтовим двигуном, що дозволяє розвивати швидкість понад 400 км/год. Максимальна висота польоту становить 13 000 метрів. Максимальна тривалість польоту БПЛА MQ-9 Reaper - 24 години.

Довжина безпілотника - 11 метрів, розмах крил - 20 метрів. Може мати на озброєнні до чотирьох ракет класу "повітря-земля" і дві авіабомби.

Нагадаємо, 14 березня українські військові збили над Дніпропетровською областю російський безпілотник, який розвідував територію.

Росіяни змінили місце запуску дронів-камікадзе

Росіяни змінили місце запуску дронів-камікадзе

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація