Російського політв'язня Дадіна випустили з колонії

Російського політв'язня Дадіна випустили з колонії

Фото: Новая газета

Активіста відпустили за півроку до закінчення терміну його ув'язнення через визнання відсутності складу злочину у його діях.

У Росії активіст Ільдар Дадін, засуджений за порушення правил участі в мітингах, вийшов на свободу.

Про це повідомляє "Новая газета", журналісти якої разом із дружиною Дадіна Анастасією Зотовою, сестрою політв'язня, активістами місцевого відділення партії "Яблуко" зустрічали чоловіка біля воріт виправної колонії №5 Алтайського краю в Рубцовську.

"Я очікував побачити тільки дружину і сестру. Я вижив завдяки підтримці всіх чесних людей. Хочу сказати їм дякую і що я їх люблю. Кажуть, у Росії немає громадянського суспільства. Я думаю, є, воно частина світового суспільства", - сказав Дадін біля воріт колонії.

Окрім цього він зазначив, що виправна колонія №5 є свідченням того, що не скрізь у Росії є тортури.

"Коли були тортури, чесно зізнаюся, найстрашніше було, згадував книгу "1984" - там для людини найстрашніше катування, коли він готовий був віддати кохану людину замість себе. Коли мене підвісили, вивертали руки, пообіцяли, що прийдуть ґвалтувати. Я пам'ятаю, через хвилини дві я зламався. Через 15 хвилин подумав, а чи готовий я під такими тортурами написати донос на кохану, на матір, аби припинити ці тортури. Жахнувся, що людину, яка хотіла жити чесно і по совісті, її ламали. Я тоді зрозумів, життя своє не страшно віддати, щоб не допустити того, що було в романі", - розповів Дадін.

За словами звільненого політв'язня, тоді він думав, що коли вийде з колонії, то одразу поїде з Росії. Проте зараз чоловік не впевнений, що хоче цього, адже прагне донести людям правду.

"Я прочитав книгу буддистських ченців, там була хороша думка: краще я буду цьому піддаватися (тортурам - прим.ред.), аніж, не дай боже, дружина, мати. Я чоловік, я зможу. Коли почуття власної гідності втерли в асфальт, допомогло знайти сили боротися - усвідомлення, що треба донести людям правду. Я був готовий до смерті, але хотів сказати правду. Хочеться повернутися в лад. Готовий своє життя віддати, щоб в Росії не повернулися часи репресій Сталіна", - запевнив він, додавши, що зараз збирається принаймні місяць відпочити.

7 грудня 2015 року Басманний суд Москви засудив Ільдара Дадіна до трьох років загального режиму. 31 березня 2016 Мосміськсуд зменшив термін до 2,5 років позбавлення волі. Дадін, який підтримував Україну, став першим, кого в Росії засудили за проведення мітингів. Зокрема, його вважають винним у порушеннях під час участі в протестних акціях 6 і 23 серпня, а також 13 вересня і 5 грудня 2014 року.

22 лютого у Росії скасували вирок активісту та опозиціонеру Дадіну через через відсутність складу злочину. Ільдар Дадін став першим засудженим за кримінальною статтею про повторні порушення на мітингах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація