Розгнівані ісландці влаштували масовий протест через прем'єра, що "засвітився" в офшорному скандалі

Він передав своїй дружині засновану 2007 року компанію за $ 1, стверджують журналісти.

Сьогодні, 4 квітня, у Рек'явіку люди вийшли на масові демонстрації проти прем'єр-міністра Ісландії Сі́гмюндюра Давида Гюннлейгссона, який виявився одним із фігурантів скандалу із панамськими офшорами. Раніше він втік від журналістів шведської телекомпанії SVT після того, як в нього спитали про офшорну компанію під назвою Wintris.

 

Гюннлейгссон сказав, що він не готовий відповідати на такі питання і вирішив перервати інтерв'ю.

В опублікованих 3 квітня "панамських документах" йшлося про те, що ісландський прем'єр передав своїй дружині засновану 2007 року компанію за $ 1. Журналісти у резонансному розслідуванні стверджують, що ісландський прем'єр мав незадекларовані інтереси в банках країни, які отримували під час фінансової кризи державну допомогу. Гюннлейгссона викрили в приховуванні мільйонів доларів інвестицій в банки країни через засекречену офшорну компанію.

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Повʼязані теми:

Наступна публікація