Розгром вагнерівців у Сирії. Офіційна позиція американських військових

Розгром вагнерівців у Сирії. Офіційна позиція американських військових

Американські винищувачі F-22 під час бойового завдання у Сирії. / Фото: Міністерство оборони США

Пентагон вивчає, хто атакував позиції коаліції, і вважає, що загиблих може бути близько ста.

Авіаудар по проасадівських силах 7 лютого, внаслідок якого ймовірно загинули російські найманці з "ПВК Вагнера", був здійснений з метою самозахисту. Пентагон наразі вивчає, хто саме атакував позиції підтримуваного США курдсько-арабського угруповання "SDF".

Про це під час брифінгу розповів командувач Військово-повітряними силами США, генерал-лейтенант Джеффрі Харріган.

Із сотень можливих загиблих у Сирії вдалося дізнатися кілька імен

Із сотень можливих загиблих у Сирії вдалося дізнатися кілька імен

"Якщо коротко, то ввечері 7 лютого коаліція діяла у межах самозахисту, оскільки там були присутні коаліційні радники. "SDF" зазнала неспровокованої, підготовленої атаки через річку Євфрат на свої позиції. Противник пішов в атаку, обстрілюючи артилерією і танками розташування "SDF". Після цього у наступ пішов батальйон ворожих сил під прикриттям вогню з артилерії, танків, ракетних комплексів та мінометів", - розповів він про події у провінції Дейр-ез-Зор.

За словами командувача ВПС США, літаки коаліції, зокрема винищувачі F-22 та  безпілотники MQ-9, здійснювали спостереження за атакою. Тим часом американські військові зв'язалися з російськими чиновниками, щоб попередити їх, що відбувається неспровокована атака на позиції "SDF" та коаліції. "Після цих закликів чиновники коаліції схвалили рішення про авіаудари для знищення ворожих сил", - зазначив Джеффрі Харріган.

Американський генерал розповів, що протягом трьох годин по противнику працювала наземна та повітряна артилерія, включаючи літаки F-15E, B-52, AC-130, безпілотники MQ-9  та гелікоптери AH-64 Apache. "Ми зупинили їх просування, знищили кілька артилерійських озброєнь і танків. Коли ворожі сили повернули на захід і відступили, ми припинили вогонь", - сказав командувач ВПС США.

За словами Харрігана, для коаліції ця атака проасадівських сил не була несподіваною.

"Минулого тижня коаліція спостерігала поступове нарощування персоналу та обладнання, і через лінію комунікації ми нагадали російським офіційним особам про присутність "SDF" та коаліції на цьому напрямку. Це було задовго до нападу ворожих сил", - сказав генерал, зазначивши, що коаліція зв'язувалася з росіянами через лінію зв'язку до нападу, під час нападу і після нападу.

Генерал Джеффрі Харріган заявив, що не хотів би "спекулювати на тому, хто входив до складу ворожих сил або під чиїм контролем вони були". Наразі Пентагон вивчає це питання.

"Ми зосереджені на головному противнику - "ІДІЛ". Ми не шукаємо бою з ким-небудь іншим, але, як сказав міністр Маттіс минулого тижня: "Якщо ви загрожуєте нам, це буде ваш найдовший і найгірший день", - сказав Харріган.

Що стосується кількості загиблих внаслідок авіаударів, американський генерал зазначив, що позиції курдів та коаліції атакував приблизно батальйон противника, тобто 300-500 осіб. Внаслідок бою цей батальйон був розбитий і загиблих може бути близько ста.

Американські військові оприлюднили відео авіаудару у Сирії, під час якого загинули російських найманці

Американські військові оприлюднили відео авіаудару у Сирії, під час якого загинули російських найманці

Нагадаємо, 7 лютого унаслідок авіаудару очолюваної США коаліції по прихильниках Башара Асада в провінції Дейр-ез-Зор у Сирії загинуло від 13 до понад 200 росіян. Різні видання називають різні цифри, а офіційної інформації щодо цього немає. Наразі точно відомо про сімох загиблих росіян. Всі вони були найманцями "приватної військової компанії Вагнера" і до відправки в Сирію встигли повоювати на боці терористів на Донбасі. Серед них - жителі міста Асбест Свердловської області 38-річний Станіслав Матвєєв та 45-річний Ігор Косотуров. Також загинув активіст незареєстрованої партії "Інша Росія" Кирило Ананьєв. Його однопартійці також зазначили, що поранених із Сирії доправили до Москви та Санкт-Петербурга.

Повʼязані теми:

Наступна публікація