Розслідувачі викрили одного з ключових фігурантів справи збиття MH17 – це високопосадовець ФСБ Росії

Розслідувачі викрили одного з ключових фігурантів справи збиття MH17 – це високопосадовець ФСБ Росії

Саме він авторизував всі поставки бойовикам важкої військової техніки через російсько-український кордон – зокрема і ЗРК "Бук"

Розслідувачі ідентифікували одного з ключових фігурантів справи про збиття малайзійського "Боїнгу" над Донбасом. Раніше ця людина була відома лише як високопоставлений співробітник ФСБ "Володимир Іванович" - ним виявився генерал-полковник Андрій Бурлака, заступник керівника Прикордонної служби ФСБ.

Про це заявили розслідувачі The Insider і Bellingcat, а паралельно з ними і російська служба ВВС.

Стверджується, що саме він авторизував всі поставки бойовикам важкої військової техніки через російсько-український кордон – зокрема і ЗРК "Бук". Бурлака є начальником оперативного штабу прикордонної служби ФСБ і першим заступником начальника прикордонної служби ФСБ, який, своєю чергою, є першим заступником керівника ФСБ Олександра Бортникова. Наразі Бурлака - найбільш високопоставлений з російських держслужбовців, офіційно визнаних фігурантами у справі MH17.

У телефонних перехопленнях, раніше опублікованих Спільною слідчою групою (JIT), дехто "Володимир Іванович" згадується часто,  і з контексту випливає, що він відігравав ключову роль в куруванні військовими діями на Донбасі та погодженні пересування озброєнь через російсько-український кордон.

В одному з них, приміром, напередодні катастрофи, 16 липня 2014 року,  тоді "прем’єр-міністр" терористичної "ДНР" Олександр Бородай запитує Володимира Івановича, "чи можуть наші вертольоти працювати в районі Маринівки", але кмітливий Володимир Іванович, перш ніж відповісти, просить "увімкнути ключик" (тобто шифрування зв'язку), після чого в записах чути лише шум.

Але зранку того ж дня Бородай разом із ще одним фігурантом справи Ігорем Гіркіним були в сюжеті Lifenews за шість кілометрів від прикордонної Маринівки й лише за три кілометри від місця, де на наступний день був збитий "Боїнг".

Також про причетність Бурлаки до війни в Україні свідчать його перельоти. 2014-го і 2015-го він постійно літав до Ростова, Криму і Краснодара – "трьох центрів управління українською операцією", пишуть розслідувачі.

Фото: ТСН.ua

Як повідомлялося, об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за "ДНР", Леоніду Харченку ("Кріт"), російському генералу Сергію Дубинському ("Хмурий") та полковнику РФ Олегу Пулатову ("Гюрза"). ТСН.ua зібрав ключові тези із виступу слідчих у найбільш резонансній авіакатастрофі останніх років. Пізніше у РФ з'явилася перша реакція на нові результати розслідування катастрофи MH17.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація