Розслідування вбивства російських журналістів у ЦАР може привести до нових жертв - Ходорковський

Розслідування вбивства російських журналістів у ЦАР може привести до нових жертв - Ходорковський

Фото: Reuters

Одному з учасників розслідування вже загрожувала небезпека провокацій.

Розслідування вбивства у Центральноафриканській Республіці російських журналістів Олександра Расторгуєва, Орхана Джемаля та Кирила Радченка може стати причиною нових жертв.

Про це повідомив Михайло Ходорковський, який фінансував діяльність загиблих журналістів, передає "МБХ Медіа".

Ходорковського попросили прокоментувати ситуацію з ймовірним отруєнням учасника Pussy Riot Петра Верзілова, який, як виявилося, займався розслідуванням ситуації в ЦАР.

За його словами, з перших днів вбивство журналістів не можна вважати звичайним пограбуванням, тому під час розслідування виникають певні небезпеки для його учасників. 

"Центр нашого розслідування перебуває в Лондоні. Мої співробітники в Москві отримували лише окремі доручення. Проте щонайменше проти одного з них готувалася вкрай жорстка провокація з обвинуваченням у зборі інформації для підготовки теракту проти Путіна. Ми своєчасно отримали попередження і були змушені запропонувати людині виїхати з країни", - сказав Ходорковський.

Він додав, що разом з цим стало відомо про загибель за досить дивними обставинами одного зі свідків в Центральноафриканській Республіці. 

Петро Верзілов, як стало відомо, проводив власне розслідування, і воно привело його до тих самих осіб, що розслідування Ходорковського. В день отримання звітів Верзілова, за словами Ходорковського, отруїли, і це взаємопов'язані речі.

"Мені відомо про ще кілька груп, які займаються цим розслідуванням. Хочу попередити, що ситуація достатньо небезпечна, а оприлюднення справжніх імен, замість умовних, позначених в звіті Петра і згаданих його друзями, може привести до нових жертв", - сказав він.

Нагадаємо, 31 липня в ЦАР миротворці знайшли тіла трьох убитих російських журналістів - Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва. Вони планували відвідати базу на території маєтку Беренго, де, за даними ЗМІ, можуть перебувати найманці ПВК "Вагнер". Загалом же в країні вони знімали документальний фільм про російських найманців.

Журналістів вбили в 23 км від міста Сібю, розстрілявши із засідки, в живих залишився лише їхній водій, який і розповів про те, що трапилося. Центральноафриканске видання Palmares Centrafrique з посиланням на свої джерела повідомило, що трьох російських журналістів викрали і допитали перед вбивством.

 Раніше повідомлялося, що активіст групи Pussy Riot і видавець російського інтернет-видання "Медиазона" Петро Верзілов, який вибіг на поле під час фіналу чемпіонату світу з футболу в Росії, увечері 11 вересня потрапив до лікарні у важкому стані. Близькі активіста припускають, що його могли отруїти. 

Німецькі лікарі розповіли про стан Верзилова, який, найімовірніше, був отруєний

Німецькі лікарі розповіли про стан Верзилова, який, найімовірніше, був отруєний

Згодом Верзілова доправили до клініки у Берліні, де ним займаються місцеві лікарі. За попередніми даними, скоріш за все активіста отруїли

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація