Розвідки двох країн попереджали Шрі-Ланку про підготовку терактів на острові

Розвідки двох країн попереджали Шрі-Ланку про підготовку терактів на острові

Фото: Associated Press

Наразі влада з’ясовує, чому цим попередженням не було надано уваги.

Розвідувальні служби Індії та США попереджали Шрі-Ланку про підготовку на острові масштабних терактів у християнських церквах та туристичних місцях.

Про це повідомляє CNN.

За даними уряду, перші попередження були отримані ще 4 квітня. Тоді розвідки інших країн попереджали про підготовку змови з метою вчинення терактів за допомогою терористів-смертників. Через кілька днів цю інформацію Міноборони країни передало правоохоронцям та навіть назвало угруповання, яке могло стояти за підготовкою терактів - Nations Thawahid Jaman.

Окрім цього, у попередженнях від розвідок містився також і список підозрюваних, які можуть бути причетні до підготовки терактів.

За даними іноземних спецслужб, попередження Шрі-Ланці надходили майже весь квітень, за кілька днів та навіть годин до перших вибухів. Одне із попереджень надійшло буквально за 10 хвилин до терактів.

Міністр економіки країни Харша де Сілва підтвердила, що про можливі теракти Шрі-Ланку повідомляли розвідки США та Індії.

"Їхній зміст? "Повинно трапитися щось жахливе", - так вона охарактеризувала отримані попередження.

Наразі влада країни намагається з’ясувати, чому на таку величезну кількість попереджень не було відреаговано і терактам не вдалось запобігти.

Нагадаємо, 21 квітня під час святкування католицького Великодня у церквах та готелях Шрі-Ланки прогриміла серія скоординованих вибухів. У країні ввели комендантську годину. Поліція і військові посилено патрулюють всю територію острова. На думку поліції, вибухи могли підготувати терористи-смертники радикального мусульманського об'єднання National Thowheeth Jama'ath.

У результаті вибухів на Шрі-Ланці загинули 310 осіб, ще 500 людей були поранені. Серед загиблих є громадяни 13 країн. 22 квітня стало відомо, що вісім терористичних атак були скоєні сімома смертниками. За цей день у країні пролунав ще один вибух

На Шрі-Ланці ховають жертв великодніх терактів

На Шрі-Ланці ховають жертв великодніх терактів

Повʼязані теми:

Наступна публікація