Руйнація міст та повернення смертоносних інфекцій. Чим людству загрожує танення багаторічної мерзлоти Сибіру

Руйнація міст та повернення смертоносних інфекцій. Чим людству загрожує танення багаторічної мерзлоти Сибіру

Фото: Associated Press

Науковці б'ють на сполох через стрімке танення багаторічної мерзлоти, що приховує у собі не лише велику кількість парникових газів, а й небезпечні хвороби.

Один з найвіддаленіших регіонів Росії, Сибір, вкритий багаторічною мерзлотою, яка стрімко тане.Темпи скорочення замерзлого ґрунту настільки суттєві, що на поверхні повсякчас з'являються кістки стародавніх мамонтів

Учені зазначають, що танення вічної мерзлоти не лише може пришвидшити кліматичні зміни, а й становити загрозу для здоров'я населення, адже через нього до життя повертаються низка небезпечних хвороб.

Танення багаторічної мерзлоти

Багаторічна (вічна) мерзлота – замерзла земля, що складається з ґрунту, скель, осадових порід, що перемішані зі шматками льоду. Вона займає близько 25% наземної поверхні північної півкулі. І через кліматичні чинники наразі поступово тане.

Результати математичного моделювання свідчать про те, що до середини 21 століття приземна вічна мерзлота скоротиться на 15-30%.

Це викликає у вчених побоювання одразу з кількох причин.Одна з них – вивільнення карбону (вуглецю). Вічна мерзлота слугує своєрідним сховищем цієї речовини, адже органічні матеріали – мертві рослини, тварини та мікроби – не розкладалися.

Фото: Associated Press

У дослідженні Nature зазначається, що за розрахунками поступове та повільне танення багаторічної мерзлоти призведе до викидів у атмосферу приблизно 200 мільярдів тонн карбону (15% від того, що загалом зберігається у північній півкулі) за наступні 300 років, що може мати негативні наслідки для клімату і пришвидшити глобальне потепління.

Проте цим справа не обмежується. Танення вічної мерзлоти може також призвести до зсувів та ерозії ґрунтів (а ті в свою чергу - до потопів та знищення лісів).

Більше того, вона здатна  також повернути до життя старі хвороби.

Так, 2014 року французькі дослідники провели експеримент й піддали дії тепла вірус віком 30 тисяч років, знайдений у вічній мерзлоті, щоб з'ясувати, чи здатен він повернутися до життя. Вірус ожив.  

Руйнація інфраструктури

Танення вічної мерзлоти становить небезпеку й для інфраструктури міст. Особливо актуальним це є для Росії – адже тут вона займає понад 60% території. На вічній мерзлоті збудована низка міст – Якутськ, Певек та інші.

Дані Інституту вічної мерзлоти Мельникова свідчать про те, що у центральній Якутії замерзлий покрив зменшується на один-п'ять сантиметрів щороку, й у містах це відбувається активніше.

Від 1966 року у регіоні на 70% збільшилася кількість опадів. Це потовщує снігове покриття, яке захищає землю від холодного повітря, і пришвидшує темпи танення.

Фото: tsn.ua

У Якутську, де більшість будинків стоять на 8-12 метрових опорах, вмонтованих у активний шар вічної мерзлоти, багато стін тріскаються через те, що фундамент втрачає стабільність.

У сусідньому місті Хатассі, відзначає The Telegraph, місцеві жителі закликають владу врятувати шість будинків на межі змивання 30 футів у річку Лена, оскільки деградація вічної мерзлоти прискорює ерозію.

За даними Greenpeace, через процеси, які відбувалися у замерзлому ґрунті, у Росії відбулося також декілька проривів нафто- та газопроводів.

Можлива епідемія?

Низка російських дослідників переймається тим, що руйнація вічної мерзлоти може призвести й до можливої епідемії сибірської виразки. Хвороба, що спричинена бактерією, що живе у ґрунті, зазвичай уражає тварин.

Проте люди також є вразливими до неї. Заразитися сибірською виразкою можна через дихання, вживання заражених напоїв та їжі або ж якщо спори бактерії потраплять до свіжого порізу. Однією з характерних ознак хвороби є утворення пухирців, що мають у центрі чорні цятки.

Серед симптомів – лихоманка, блювання, кривава діарея тощо. Якщо хворобу не лікувати (для цього зазвичай використовують антибіотики), вона легко може призвести до смерті.

Дослідники вважають, що глобальне потепління та танення вічної мерзлоти вже призвели до першого за 70 років спалаху небезпечної хвороби на півострові Ямал, що розташований на півночі Західного Сибіру.

Тоді унаслідок небезпечної хвороби загинуло 2000 оленів. 96 людей госпіталізували. Хлопчик віком 12 років загинув.

Експерти дійшли висновку, що "поява сибірської виразки була спричинена активністю "старих" місць зараження унаслідок аномально високої температури (ред. – до 35°C) у регіоні, що спричинила танення ділянок на аномальну глибину".

Фото: Associated Press

Спори сибірської виразки можуть бути у "сплячому" стані до 2500 років, поки температура не підніметься до 15 градусів за Цельсієм і не виникнуть сприятливі умови для їхнього розмноження.

Причина того, чому Росія наразі знову опинилася у небезпеці повернення старої хвороби, полягає у тому, що у минулому мешканці крайньої півночі не хотіли витрачати обмежені ресурси деревини на спалювання трупів померлих від хвороб тварин.

Це призвело до утворення величезних "могил худоби", схованих усередині вічної мерзлоти. Наразі точне місце розташування цих могил тримають у таємниці.

Проте відповідно до державного звіту за 2009 рік, близько третини з 13885 місць захоронення худоби не відповідають санітарним нормам.

Унаслідок танення вічної мерзлоти водяні потоки можуть рознести небезпечні спори і призвести до інфікування нових жертв. Не лише сибірською виразкою, а й іншими смертоносними хворобами, на кшталт іспанського грипу.

Вчені заявили про рекордне танення льодовиків Гімалаїв

Вчені заявили про рекордне танення льодовиків Гімалаїв

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація