Саміт G20: Путін після провалу у 2014 вирішив, що світ знову обертається навколо нього

Саміт G20: Путін після провалу у 2014 вирішив, що світ знову обертається навколо нього

Фото: Reuters

Лідери країн мають намір обговорити проблеми економіки та клімату.

У китайському місті Ганч-жоу відкрився саміт країн Великої двадцятки, на якому зібрався доволі дивний набір гостей.

Як повідомляється у сюжеті ТСН. Тиждень, за перемовами найбільших економік світу спостерігають Чад, Сенегал, Казахстан, Таїланд, Лаос, Іспанія і Сингапур. Україну не запросили навіть як гостя. Головні питання стосуються порятунку планети від фінансових і кліматичних катастроф.

Наразі відомо, що США і Китай досягли історичних домовленостей щодо впливу промисловості на довкілля.

Під час прийому гостей сталася низку конфузій. Зокрема, забули подати трап під президентський літак Барака Обами, який був змушений спускатися на землю аварійними сходами; забули постелити червону доріжку, якою за протоколом крокують перші особи; забули підпустити до президента США американських журналістів і навіть членів його власної делегації. Коли одна з високих американських чиновниць спробувала наблизитись до Обами, її доволі брутально зупинив китайський охоронець. Жінка обурилася: "Це мій президент". Відповідь пролунала ляпасом: "А це наша країна. Це наш аеропорт".

Проте Обама, як казали давні китайці, не втратив обличчя. Зберігаючи східний стиль церемонії, він відповів на інцидент коментарем, у якому не важко побачити подвійне дно. "Я б не перебільшував значення усього цього. У нас багато літаків, гелікоптерів, багато машин і багато людей, і, знаєте, якщо ви країна-господар, іноді усього цього трохи забагато для вас", - сказав Обама.

Господарям ніби важко приховувати свої симпатії до іншого гостя - Путіна. У нього було все гаразд і з трапом, і з червоною доріжкою. Саміт G20 в Австралії 2014 року, де Путін навіть обідав на самоті, став для російського лідера втратою іміджу. В Ганчжоу путінське его бере реванш - здається, тепер світ крутиться навколо нього. Він жартує зі своїм нафтовим конкурентом, саудівським монархом. Навіть задерикувато махав на нього рукою. Він стояв майже в центрі на церемоніальному фото. Його заклятий друг, турецький президент Ердоган, залишивши збитий літак поза дужками, оптимістичним жестом дає зрозуміти: "Все просто клас, колего!"

Втім, не все так добре для Кремля. Путін прагне обговорювати геополітичні кризи. Китайці наполягають на кліматичних та економічних проблемах. Сі Цзіньпін, голова КНР: "Ми маємо збільшити координацію у питаннях макроекономіки, разом просувати глобальне економічне зростання і захищати фінансову стабільність".

Та Росію менше за все цікавить стабільність України. Кремль доклав багато зусиль, аби обговорювати українське питання у нормандському форматі без Києва. Та розписати утрьох майбутнє України не вийшло, тому що німецький і французький лідери погодились лише на двосторонні зустрічі з президентом РФ. Обама на спільній прес-конференції з новим британським прем'єром Терезою Мей чи не вперше називав речі своїми іменами: "Ми союзники по НАТО, ми однаково бачимо цей світ. Ми продовжуватимемо протистояти російській агресії в Україні".

Навряд чи в двосторонніх діалогах з Европою та Америкою Кремлю вдасться уникнути питання війни на Сході України. Та ми й досі не знаємо, як діятиме кремлівський керманич далі, а також, чи достатньо однієї фрази американського президента, аби зупинити Путіна.

Андрій Цаплієнко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація