Самогубство 20-річного українця розкрило кримінальні схеми здирництва у російській в'язниці

Самогубство 20-річного українця розкрило кримінальні схеми здирництва у російській в'язниці

Фото: pixabay.com

Станіслава Трунякова знайшли висячим у зашморгу без ознак насильницької смерті 25 червня.

Самогубство 20-річного ув'язненого українця Стаса Трунякова в російській тюрмі, на думку правозахисників, розкрило кримінальні схеми вимагання великих сум грошей у родичів в'язнів.

Про це повідомляє ura.news.

Стверджують, що їх організували відомі авторитети — в тому числі злодій в законі з клану Діда Хасана. Правозахисники вважають, що в схемі замішаний і начальник колонії Гейс Гулієв. Станіслава Трунякова знайшли висячим у зашморгу без ознак насильницької смерті 25 червня.

Російський правозахисник, засновник соціальної мережі Gulagu.net Володимир Осечкін стверджує, що Станіслава Трунякова після упіймання з партією наркотиків етапували в тюрму, де місцеві авторитети стали називати його "баригою" і обклали даниною. Бандити вимагали у нього і його сім'ї 50 тисяч рублів, які на волі збирали "усім миром": друзі і родичі, що жили в Україні, залізли в борги, але за безпеку Стаса виплатили гроші. Однак "прес" не припинився. "Під страхом побиття і зґвалтування Станіслава змушували робити масаж смотрящим, носити чай і каву, прибирати і прати чужі речі, його використовували 20 годин на добу, не даючи толком спати і їсти. Бандитам 50 тисяч здалося мало, і вони зажадали більше", — пише Осечкін.

Мама молодої людини заклала сільський будинок в Луганській області в банк, щоб зібрати необхідну суму. А інший родич взяв кредит. За даними джерела правозахисника, отримані від вимагання гроші, йшли на підкуп посадових осіб, які перевіряють, як відбувається ремонт у в'язниці. При цьому виділені бюджетні кошти розкрадалися.

Всі ці дії, на думку, Осечкина, покривал сам начальник тюрми Гейс Гулієв, який нібито був у частці з кримінальними авторитетами.

Як повідомили в прес-службі обласної прокуратури, за фактом суїциду в тюрьмі співробітники прокуратури з нагляду за дотриманням законів у виправних установах Тюменської області почали перевірку.

Ситуація вже вийшла на міжнародний рівень. Звістка про смерть громадянина України дійшла до посольства країни в РФ.

Виправна колонія №2 вже згадувалася в новинних зведеннях у зв'язку з жорстоким поводженням з ув'язненими. У 2015 році четверо засуджених заявили, що до них була застосована фізична сила. Однак перевірка тоді не встановила фактів побоїв.

Нагадаємо, що раніше у Харківському слідчому ізоляторі ув'язнений покінчив життя самогубством, завдавши собі смертельне ушкодження на шиї.

Зараз за фактом смерті ув'язненого проводиться перевірка управлінням Державної пенітенціарної служби України в Харківській області та прокуратурою Харківської області.

Наступна публікація