Самознищення картини. Sotheby's підозрюють у змові з Бенксі, а самого художника - у запуску шредера

Самознищення картини. Sotheby's підозрюють у змові з Бенксі, а самого художника - у запуску шредера

Фото: banksy / instagram

Пристрасті навколо знищення картини нетривіального художника досі не вщухають.

Картина Бенксі "Дівчинка з кулею" була розрізана вбудованим в раму шредером одразу ж після того, як її продали на аукціоні Sotheby's за 1,04 мільйона фунтів стерлінгів (1,4 мільйона доларів) 5 жовтня. 

Самознищення картини розпочалося одразу ж після удару молотка, який сповістив про завершення аукціону. "Дівчинка з кулею" була однією з найвідоміших картин Бенксі. На аукціоні продавалася версія, написана ним у 2006 році на полотні аерозольними і акриловими фарбами. Відповідно до опису на сайті Sotheby's, картина продавалася у авторській рамі.

Фото: Reuters

Згодом Бенксі оприлюднив відео у своєму Instagram, у якому показано установка шредера у раму, а також є кадри знищення картини під час аукціону. "Кілька років тому я таємно вмонтував шредер в картину. На випадок, якщо її коли-небудь виставлять на аукціон", - йдеться у описі відео.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on

Проте, експерти впевнені, що у Sotheby's не могли не знати про плани Бенксі - картина та авторська рама уважно оглядаються перед тим, як бути виставленими на аукціон. "Головне запитання - чи є Sotheby's співучасником. Чи є ознаки, що вони знали?", - цитує CNN кореспондента "Art Newspaper" Анн Шоу, яка була присутня на аукціоні. "Якщо ні, це, мабуть, одне з найкращих витворів мистецтва століття", - заявила Шоу.

Окрім того, журналісти звернули увагу на відео, у якому демонструється, як Бенксі вбудував шредер у раму кілька років тому. Виходячи з каталогу Sotheby's, картина перебувала у минулого власника від 2006 року. У соцмережах відзначають, що акумулятор шредера за цей час встиг би сісти.

Протягом багатьох років спекуляції щодо особистості художника були дуже численними. Вважається, що під псевдонімом ховається житель Брістоли Робін Ганнінгем (за іншими даними, Бенксі - це засновник групи Massive Attack і граффітист Роберт Дел Ная). Наразі у ЗМІ поширюються чутки, що на аукціоні був присутній сам Бенксі, і ніби він самостійно активізував пристрій з залу. Порівнюючи фотографії з аукціонного залу, на них можна помітити чоловіка, що знімає знищення картини: відвідувач торгів нагадує Робіна. Інші вважають, що шредер запустила та ж людина, що знімала відео з аукціону для Інстаграма Бенксі.

ЗМІ також підозрюють, що це була фіктивна угода, а продавець і покупець - одна і та сама особа: Бенксі, який вирішив виступити проти комерціалізації мистецтва.

Між тим, незважаючи на те, що немає цілковитої впевненості у тому, що на торгах брала участь оригінальна картина, її вартість значно зросла через всі концептуальні події, що сталися під час аукціону. 

У Британії на аукціоні картина відомого Бенксі замознищилася одразу після купівлі

У Британії на аукціоні картина відомого Бенксі замознищилася одразу після купівлі

Нагадаємо, у Києві в ніч проти 27 липня з’явилося графіті, підписане таємничим вуличним художником Бенксі. На графіті зображений орел з двома головами, кожна з яких нагадує пістолет з бензинової автозаправки. 

Графіті з’явилося в ніч виступу у Києві легендарного британського гурту Massive Attack. Деякі фани Бенксі стверджують, що вуличним митцем може бути музикант гурту Роберт Дель Наджа. Міста, де виступали Massive Attack, часто збігаються з місцями, де з'являються малюнки Бенксі. До того ж, Дель Наджа сам є художником графіті і малював обкладинки для альбомів свого гурту.

Видання "Хмарочос" надіслало запит на офіційний сайт художника, щоб підтвердити або спростувати автентичність зображення. У відповідь надійшов лист з інформацією, що це не малюнок Бенксі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація