Санкції США розсекретили доньку та зятя Путіна і змусили російських олігархів пройти допити в аеропортах

Санкції США розсекретили доньку та зятя Путіна і змусили російських олігархів пройти допити в аеропортах

Путін, Кремль, Росія / Фото: Reuters

Штати ввели санкції проти друзів президента РФ.

США взялися за російських олігархів. І те, з чого Кремль раніше насміхався, тепер може стати персональною катастрофою для друзів Путіна.

Як усевладним досі росіянам довелося вивертати кишені перед американськими силовиками, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Його проблеми почалися одразу в аеропорту Нью-Йорка. Митний огляд затягується. Після речей перевіряють персональні електронні пристрої: телефон, комп’ютер. Одразу потому - допит. Надзвичайна гостинність для VIP-гостей. Так Сполучені Штати зустріли одного російського олігарха. Взяли під білі рученьки і почали з'ясовували, чи не вкладав він часом грошей в американські вибори, чи не ведуть його фінасові ниточки до штабу Дональда Трампа.

Схожим чином допитали і другого крупного бізнесмена з Росії. Їхні імена не називають, але згідно з даними відкритого сайту "Флайтрадар", до Америки останнім часом літало троє з тих, хто міг зацікавити американські спецслужби: Роман Абрамович, Михайло Прохоров та Віктор Вексельберг. Останній - на дев'ятому місці в списку російських мільярдерів, володіє частками у великих швейцарських компаніях. Від п'ятниці він - в іще одному списку, санкційному.

"Адміністрація наклала санкції на сімох російських олігархів, 12 компаній і 17 чиновників уряду та прибічників Володимира Путіна", - сказала речниця Білого дому Сара Сандерс.

Це - найпотужніші адресні заходи проти так званого кооперативу "Озеро", що є найближчим оточенням Путіна і такого удару Кремлю ще ніхто не завдавав. Бо ці особи фактично недоторканні в Росії і перебувають під його особистою охороною.

"Ці санкції спрямовані проти друзів Путіна, його колег, людей, яких він знає дуже багато років. Кремлю не вдасться і їх пояснити росіянам як такі, що впливають на росіян чи Росію", - зазначив політолог Джеймі Кірчік.

В американському чорному списку опинилися, зокрема, Олег Дерипаска, проти якого вже відкрили карну справу за втручання в американські вибори, зять Путіна Кирило Шамалов, голова банку ВТБ Андрій Костін, голова "Газпрому" Олексій Міллер, ще один потужний інвестор в західні компанії Сулейман Керімов.

"Це чітке послання Путіну та його посіпакам: за російську агресію в Україні та Сирії, а також спроби підірвати західні демократії доведеться сплачувати дуже велику ціну", - наголошує американський сенатор Джон Маккейн.

США ввели санкції проти 24 наближених до Путіна олігархів та 12 компаній

США ввели санкції проти 24 наближених до Путіна олігархів та 12 компаній

Санкції небезпечні тим, що блокують і західні компанії, якими володіють друзі Путіна. Тут американські закони прості: більше половини компанії у власності - значить, підпадає під обмеження, менше - заблокувати треба лише ті частини бізнесу, якими володіють підсанкційні. Годі вже й казати про вільне пересування світом, коли з одного боку - санкції, з іншого - постійна небезпека допитів від спеціального прокурора Роберта Мюллера. Це ім'я вже знає вся планета нарівні з очільником Білого дому. Бо саме Мюллер розслідує можливість підкупу росіянами нинішнього президента Сполучених Штатів. Більше того, навіть Дональд Трамп почав готуватися до допиту, чи як це тут називають "особистих свідчень" прокурору. Тож нові санкції проти Путінських гаманців і друзів можна вважати спробою Трампа довести: він аж ніяк не пов'язаний з Кремлем.

"Це не допомагає взаємодії", - нарікає міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Навіть якщо росіяни і допомогли магнату та шоумену Дональду Трампу дістатися Білого дому, тепер разом з численними радниками президента Сполучених Штатів, колишніми і нинішніми, вони усвідомлюють, що контролювати цього президента настільки ж важко, як йому самому вгамовувати власну неслухняну зачіску. Ось, як на днях він обійшовся з промовою, присвяченою податкам.

"Ось це мала бути моя промова, на дві хвилини, але знаєте, якась вона нудна. Я прочитав перший абзац і сказав: "Це нудно", - - сказав Трамп і жбурнув листки з промовою за спину.

Перша відповідь з Кремля надходить ще напередодні запровадження санкцій.

"Давно минув той час, коли в Росії були олігархи, в Росії немає олігархів", - запевнив речник Путіна Дмитро Пєсков.

Однак Сполучені Штати не просто зробили список прізвищ. Навпроти кожного імені конкретні пояснення зібрані фінасовими і нефінасовими розвідками. Так, Дерипаска - потрапив туди "за діяльність від імені високопосадової особи" – ім'я Путіна тут хіба що вголос не називають. Він говорить, що не відділяє себе від російської держави. Стверджують, він давав хабарі, замовляв убивство і пов'язаний з організованим злочинним угрупованням у Росії".

І таке коротке досьє на кожного. Сулейманов - це відмивання мільйонів у Франції шляхом купування там нерухомості, Шамалов - надприродне збагачення після одруження на доньці Путіна - факт, який досі приховують перед росіянами. Депутат Держдуми Скоч - особисто очолював злочинне угруповання. Тут дійсно буде важко пояснити громадянам, що ці люди постраждали, бо є справжніми патріотами Росії.

"Цікаво буде, як відреагують наші союзники на ці санкції. Чи не запровадять Британія, Німеччина, Франція, інші країни Євросоюзу аналогічні санкції проти цих людей", - говорить політолог Джеймі Кірчік.

А крім олігархів та їхніх компаній, там і чиновники, зокрема, міністр внутрішніх справ Колокольцев, голова Росгвардії Золотов, секретар радбезу Патрушев. Щоправда, відділити в Росії чиновника вищого рангу від мультимільйонера чи мільярдера вкрай важко.

З одного боку мета американських санкцій - осушити кооператив "Озеро". Продемонструвати путінським друзям, що його політика токсична для їхніх грошей. З іншого - ці кроки чимось навіть на руку Путіна, адже він прагне зараз повернути в Росію всі чужі гроші з-за кордону. Сам він не може так ефективно змусити своїх людей сидіти вдома, як за нього це роблять у Вашингтоні.

Однак тимчасова вигода може обернутися великою поразкою. Адже справа не лише в тому, що олігархам та чиновникам більше не можна перетинати американського кордону. Усім, до кого Штати можуть дотягнутися, заборонено мати з ними справу, бо самі попадуть під санкції. Це стосується усіх компаній та оборудок, в яких є російський капітал.

Зазвичай державний департамент США не анонсує нових санкцій, а тут зробив виключення і натякнув, що наступний пакет може вразити компанії, що будують "Північний потік-2" - газогін до Німеччини в обхід України. І це вкрай обнадійлива звістка для нас і приголомшлива для стратегії Кремля. Путін так довго піднімав ставки у грі, і брав на слабо Захід, що незчувся, як виклав на стіл не тільки статки країни, а й особистий "общак" кооперативу "Озеро". А ці люди не люблять програвати.

Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація