Санкції США змусили друга Путіна продати елітний літак

Санкції США змусили друга Путіна продати елітний літак

Фото: Reuters

Літак Тимченка оцінюють мінімум у 60 мільйонів доларів.

Російський мільярдер і друг президента РФ Володимира Путіна Геннадій Тимченко продав свій особистий елітний літак Gulfstream G650. Його вартість стартує від 60 млн доларів.

Про продаж свідчать дані брокера та авіаційного реєстру, пише Reuters. Позбутися літака Тимченко був змушений після введення проти нього санкцій США, які зробили неможливими використання повітряного судна.

Новим власником літака стала дочірня компанія суверенного інвестиційного фонду Росії - Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), свідчать дані авіаційного реєстру Люксембургу.

У РФПІ про купівлю літака розповідати не захотіли. А представник Тимченка запевнив, що бізнесмен і його структури "вже кілька років не мають відношення до згаданого літака".

Тимченко купив літак Gulfstream G650 2013 року. У квітні 2014-го США у відповідь на анексію Росією українського Криму включили Тимченка до санкційних списків. Мінфін США назвав тоді Тимченка членом близького кола Путіна. 2014-го, за словами Тимченка, американська компанія Gulfstream Aerospace Corporation анулювала контракт на обслуговування літака.

Відтоді літак Тимченка двічі переходив у реєстри повітряних суден різних країн. У нього змінювався хвостовій номер і офшорні компанії, на які він був оформлений. Кінцеві власники цих офшорних компаній ніколи не розкривалися. Reuters зміг відстежити ці зміни за допомогою заводського серійного номера - унікального коду, який не змінюється у літака протягом усього періоду його експлуатації.

У червні 2018 року в реєстрі повітряних суден Люксембургу з'явився новий власник літака - зареєстрована на Кіпрі Amerivo Holdings Limited. Ця компанія є 100-відсотковою "дочкою" РФПІ.

Виконавчий віце-президент Монакської брокерської компанії Boutsen Aviation Матьє Пезен сказав, що торік його компанія була найнята для продажу літака G650. На той час власником літака вже був не Тимченко, а якийсь інший бізнесмен, ім'я якого не називають. Він придбав літак приблизно в середині 2016-го. У вересні 2016 року літак оцінювали в 50 млн доларів. Віце-президент Boutsen Aviation вважає, що літак був проданий - без сприяння його брокерської компанії - в березні або квітні 2018-го.

Початковим власником літака з хвостовим номером LX-SIX була зареєстрована на Британських Віргінських островах компанія LTS Holdings Limited, згідно з даними реєстрів літаків острова Мен і Фінляндії. 2015-го США включили цю компанію до санкційних списків, звинувативши її в тому, що вона діє в інтересах Тимченка та його структур.

Ще один російський мільярдер, що потрапив під санкції США, - металургійний магнат Олег Дерипаска - навесні 2018 року повернув орендовані ним три приватні літаки. Через те, що Дерипаску включили до чорного списку, він не може користуватися своїми літаками.

Лідери Євросоюзу домовились про подовження санкцій проти Росії

Лідери Євросоюзу домовились про подовження санкцій проти Росії

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація