СБУ оприлюднила перший доказ використання Росією "вагнерівців" у Сирії

СБУ оприлюднила перший доказ використання Росією "вагнерівців" у Сирії

Фото: Getty Images

Рішення про участь ПВК "Вагнера" у сирійській операції було ухвалено у лютому 2015 року.

Служба безпеки України оприлюднила перші матеріали, що підтверджують використання Росією військових підрозділів під умовним найменуванням ПВК "Вагнера" у боях за межами території Росії.

Українська спецслужба опублікувала аудіозапис розмови ватажка "вагнерівців" Дмитра Уткіна із представником російських спецслужб на ім'я Ігор (позивний "Листопад"). Під час цієї розмови, яка відбулася 21 лютого 2015 року, вони обговорювали питання подальшого співробітництва приватної військової компанії з Генштабом Збройних сил РФ.

За даними СБУ, керівництво російського Генштабу вирішувало питання щодо формату участі у війні у Сирії на боці Башара Асада у лютому 2015 року. Росіяни розглядали два варіанти операції: використання підрозділів регулярних військ РФ або так "вагнерівців".

"Рішення було прийнято на користь підрозділу спецслужб РФ ПВК "Вагнера". Ключовим аргументом "за" стала можливість приховування Генштабом ЗС РФ загибелі російських військовослужбовців під час бойових дій у Сирії для уникнення негативного суспільного резонанс" – повідомляють в СБУ.

Нагадаємо, 7 лютого унаслідок авіаудару очолюваної США коаліції по прихильниках Башара Асада в провінції Дейр-ез-Зор у Сирії загинуло від 13 до понад 200 росіян. Різні видання називають різні цифри, а офіційної інформації щодо цього немає. Наразі точно відомо про сімох загиблих росіян. Всі вони були найманцями "приватної військової компанії Вагнера" і до відправки в Сирію встигли повоювати на боці терористів на Донбасі. Серед них - жителі міста Асбест Свердловської області 38-річний Станіслав Матвєєв та 45-річний Ігор Косотуров. Також загинув активіст незареєстрованої партії "Інша Росія" Кирило Ананьєв. Його однопартійці також зазначили, що поранених із Сирії доправили до Москви та Санкт-Петербурга.

Повʼязані теми:

Наступна публікація