Ще одна країна Європи ратифікувала протокол щодо вступу Північної Македонії до НАТО

Ще одна країна Європи ратифікувала протокол щодо вступу Північної Македонії до НАТО

Фото: Associated Press

Це зробили вже три члени Альянсу.

Болгарський парламент ратифікував протокол про вступ Північної Македонії до НАТО.

Про це повідомляє Vesti.bg.

За відповідне рішення проголосували 140 депутатів, лише один утримався. Проти ратифікації не висловився жоден член парламенту.

"Приєднання Республіки Північна Македонія до НАТО важливе для стабільності регіону. Ласкаво просимо до нас, вітаємо братів і сестер", - заявив голова Національного комітету оборони Болгарії Костянтин Попов.

Таким чином, Болгарія стала вже третьою країною-членом НАТО, яка ратифікувала відповідний протокол. До того це зробили Словенія та Греція. Після ратифікації всіма членами Альянсу Північна Македонія повноцінно стане членом НАТО.

Нагадаємо, після розпаду Югославії в 1990-х роках Македонія увійшла в ООН під офіційною назвою Колишня Югославська Республіка Македонія. При цьому в конституції країни було вказано назву "Республіка Македонія". Проти цього виступала Греція, тому що в її складі є однойменний регіон.

12 червня 2018 року очільники урядів Греції та Македонії домовилися про нову назву балканської країни. Відповідну угоду підписали прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв і прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас. На референдумі 30 вересня виборці в Македонії більшістю голосів підтримали план перейменування країни. 13 лютого 2019 країна офіційно змінила назву і стала Республікою Північна Македонія. Історична суперечка між Скоп'є й Афінами була головною перепоною на шляху Македонії до вступу в Європейський Союз і НАТО.

Парламент Греції ратифікував угоду з Македонією про зміну назви цієї країни

Парламент Греції ратифікував угоду з Македонією про зміну назви цієї країни

Повʼязані теми:

Наступна публікація