Що означає глобальна кліматична угода для України і чому Крим може перетворитися на острів

Що означає глобальна кліматична угода для України і чому Крим може перетворитися на острів

Активісти в Парижі закликають лідерів країн врятувати світ від глобального потепління на Землі / Фото: Reuters

195 країн на форумі в Парижі схвалили програму порятунку Землі від великого потопу.

Після тривалих дискусій 195 країн світу цього тижня в Парижі таки схвалили глобальну кліматичну угоду. Фактично – це рецепт порятунку всієї Землі від великого потопу. І це серйозно, бо якщо викиди парникових газів залишаться такими, як нині, то буревії, посухи і неврожаї набудуть планетарних масштабів.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Через танення льодовиків уже до кінця цього століття рівень світового океану підніметься щонайменше на метр, підрахували науковці. Під воду підуть цілі країни в тихоокеанському регіоні. Під загрозою – узбережжя Азії, Африки й Америки. Частково затопить Північну Європу, а в Британії руйнівні повені стануть нормою.

В Україні Крим перетвориться на острів, а море розіллється на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині.

Лідери країн світу нарешті зрозуміли, що ми всі – в одному човні. Причому ризикуємо опинитися у човні в буквальному розумінні.

Цього тижня в Парижі 195 країн світу таки схвалили Глобальну кліматичну угоду

Цього тижня в Парижі 195 країн світу таки схвалили Глобальну кліматичну угоду

Глобальна кліматична угода – це наш шанс урятуватися. І на це готові витрачати гроші. 100 мільярдів доларів на рік до 2020-го будуть виділятися на програми скорочення викидів парникових газів. Гроші призначені для країн, що розвиваються. Тож на свою частку може розраховувати і Україна. Якщо підготує, скажімо, програму розвитку альтернативної енергетики.

Повний текст угоди не розголошують. Але деякі експерти уже заявили, що це – кінець ери вуглеводнів. Прогнозують поступову відмову від нафти. Тобто епохальний перехід від бензинових автомобілів – до електричних. А також – скорочення споживання газу і вугілля, стрімкий розвиток альтернативної енергетики.

Якщо усе вдасться, глобальне потепління ми зможемо не зупинити, а загальмувати, щоб до кінця століття планета розігрілася лише на півтора градуса замість восьми, якщо усе йтиме нинішніми темпами.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація