Реформа поліції, хакери Путіна і сексизм. Ключові тези дебатів між Клінтон і Трампом

Реформа поліції, хакери Путіна і сексизм. Ключові тези дебатів між Клінтон і Трампом

Фото: Reuters

ТСН.ua зібрав усю найважливішу інформацію про телевізійні теледебати між кандидатами у президенти США.

У вівторок, 27 вересня, о 4 годині ранку за київським часом (26 вересня о 9 вечора) у США відбулися перші телевізійні теледебати між кандидатами у президенти Гілларі Клінтон та Дональдом Трампом. Вони тривали півтори години.

ТСН.ua зібрав усю найважливішу інформацію про телевізійні теледебати.

ЧОМУ ТЕЛЕДЕБАТИ - ЦЕ ВАЖЛИВО?

Для США теледебати під час виборчої кампанії грають важливу роль, оскільки під час них кандидати борються за голоси виборців, які ще не визначилися за кого голосувати. Отже після дебатів рейтинг кандидатів у президенти змінюється.

Згідно з результатами соціологічних опитувань, Клінтон здобувала 41% підтримки, Трамп - 37%. Водночас 34% виборців заявили, що на їхнє рішення вплинуть теледебати.

Через дві години після закінчення дебатів американські телеглядачі присудили перемогу Гілларі Клінтон. За неї проголосували 62% глядачів, а за Трампа всього 27%.

Цьогоріч модератором зустрічі виступив телеведучий новин NBC Лестер Голт. Очікувалося, що дебати дивитимуться близько 100 мільйонів глядачів. Це надзвичайно високий рейтинг. Так у 2012 році, коли за посаду президента змагалися Барак Обама та Мітт Ромні, передвиборчу дискусію дивилося 67,2 млн американців. Один з найвищих рейтингів був зафіксований у 1980 році. Тоді за посаду змагалися Рональд Рейган, Джиммі Картер та Джон Б. Андерсон.

Фото: Reuters

ЯК ПРОХОДИЛИ ТЕЛЕДЕБАТИ?

90-хвилинні дебати були розділені на шість сегментів, кожна тривалістю 15 хвилин. Було розглянуто три теми: процвітання, напрям та безпека США.

На початку кожного сегменту модератор задавав питання обом кандидатам, даючи їм до двох хвилин на відповідь. Кандидати не знали, які запитання їм поставлять.

Дебати відбудуться ще двічі перед виборами, що пройдуть 8 листопада.

Фото: Reuters

ОСНОВНІ ТЕМИ

Гілларі Клінтон та Дональд Трамп обговорили передусім такі теми, як тероризм, кібербезпека, контроль над вогнепальною зброєю, зниження податків, зовнішня торгівля, і, звичайно ж, прозорість повідомлень електронної пошти та неопубліковані податкові декларації. Кандидати не погодилися один з одним в питанні поліцейської реформи. Тем України та Донбасу Клінтон та Трамп не торкалися.

ЯДЕРНА ВІЙНА

Дональд Трамп назвав ядерну війну найбільшою загрозою у відповідь на звинувачення Гілларі Клінтон в тому, що її опонент байдуже ставиться до цього виду зброї.

Трамп також зазначив, що Китай "вирішить для нас цю проблему", якщо вторгнеться у Північну Корею.

"Ви подивіться на Північну Корею, ми нічого там не робимо. Китай повинен вирішити цю проблему для нас. Китай повинен увійти в Північну Корею", - сказав Трамп.

Крім того, Трамп сказав, що США втрачають багатства, захищаючи різні країни світу.

"Якщо перелічити, ми захищаємо Японію. Ми захищаємо Німеччину. Ми захищаємо Південну Корею, ми захищаємо Саудівську Аравію. Ми захищаємо країни. Вони не платять нам те, що мали би платити нам, тому що ми надаємо величезну послугу і втрачаємо багато коштів", - додав Трамп.

Фото: Reuters

ПІДНЯТТЯ ЕКОНОМІКИ

На запитання, чому кандидати вважають, що будуть кращим вибором для американців, зважаючи на високий рівень безробіття та неспроможність багатьох зводити кінці з кінцями, Гілларі Клінтон відповіла, що США потрібно збудувати таку економіку, яка буде вигідна не лише верхівці суспільства.

Вона також зазначила, що хоче досягти того, аби уряд міг підтримувати людей, яким важко вижити у фінансовому плані. Клінтон зазначила, що хоче зробити безкоштовним догляд за дітьми і навчання у коледжі без боргів.

"Як ми це зробимо? Ми змусимо багатих платити те, що вони мають сплачувати і закриємо лазівки для компаній", - сказала вона.

Трамп, своєю чергою, зазначив, що компанії йдуть з США, переходячи в сусідні країни та звільняючи працівників, а робочі місця крадуть.

Трамп збирається знизити податки для малих та великих компаній з 35% до 15%, аби мотивувати їх приходити до США та розвиватися і створювати робочі місця.

Фото: Reuters

"ІСЛАМСЬКА ДЕРЖАВА"

Дональд Трамп звинуватив Гілларі Клінтон в тому, що вона сприяла розвиткові "Ісламської держави" тим, що брала участь у виведенні військ з Іраку. За його словами, терористи не утворили б своє угруповання, якби певна кількість американських військ залишилася б в Іраку.

Клінтон, своєю чергою, підкреслила, що рішення про виведення військ з Іраку було прийнято під час президентства Джорджа Буша. Спроби переглянути угоду не відбулися, оскільки Ірак відмовлявся він надання імунітету від кримінального переслідування солдатам, які залишилися в країні.

Крім того вона зазначила, що одразу після вторгнення в Ірак, там сформувалася Аль-Каїда, яка на час виведення військ була відсунута до Сирії. Частина Аль-Каїди трансформувалася в "Ісламську державу". "ІД" продовжувала розвиватися в Сирії на той час. Американські військові остаточно залишили Ірак 2011 року, а "ІД" з'явилася в Іраку лише 2013 року.

Фото: Reuters

РОСІЙСЬКІ КІБЕРАТАКИ

Гілларі Клінтон також згадала Росію у розрізі питання про останні кібератаки. Кандидат у президенти зазначила, що була шокована, коли дізналася, що Дональд Трамп запросив периздента РФ Володимира Путіна зламати політичні організації США.

"Зараз не залишилося сумнівів, що Росія використовує кібератаки проти різних організацій у нашій країні, і я глибоко стурбована цим", - сказала Клінтон.

"Ми будемо захищати громадян нашої країни, і росіяни повинні це розуміти", - підкреслила вона.

Однак Трамп зазначив, що він не впевнений, що Росія причетна до останніх зламів американських організацій.

"Може, це були вони. Може, це була Росія, але це також міг бути Китай, або хтось інший, або хтось, хто важить понад 180 кг", - відповів Трамп.

Фото: Reuters

РЕФОРМИ ПОЛІЦІЇ

Клінтон і Трамп не погодилися у питанні реформуванні поліції. І хоча обидва визнають, що у США потрібно поліпшити поліцію й суспільні відносини, кандидати не зійшлись на думці, зокрема, щодо ефективності та конституційності програми "Зупини та обшукай".

Примітка: програма "Зупини та обшукай" - запроваджена у 2004-2014 роках програма у Нью-Йорку, у рамках якої поліцейські могли зупиняти та перевіряти пішоходів на предмет зброї чи контрабанди. З часом програма була визнана неконституційною та зупинена через те, що обшуковувалися часто афроамериканці та іспанці. Майже 90% людей, яких обшукували, не були винними.

Трамп вважає, що таку програму потрібно ще втілити у Чикаго.

Клінтон же зазначила, що програма тому і була зупинена, оскільки її визнали неефективною та такою, що суперечить конституційним правам громадян.

Обидва кандидати зійшлися в тому, що потрібно заборонити володіти зброєю тим громадянам, яким заборонений виліт з країни або яких підозрюють у зв'язках з терористичними організаціями.

Фото: Reuters

ВІД РОЗМОВ ПРО ВИТРИВАЛІСТЬ ДО СЕКСИЗМУ

Останнім запитанням у дебатах було саме про витривалість кандидатів. За словами Трампа, у Клінтон немає достатньої витривалості, аби очолити країну. Причому Дональд Трамп знову ж таки вживав багато сексистських фраз, захищаючись від відповідей Клінтон, чим обурив її.

"Він намагався переключитися із зовнішності на витривалість. Але це та людина, яка назвала жінок свинями, ледащими та собаками. Та той, хто вважає, що вагітність є незручною для роботодавців. Жінки не заслуговують рівної платні доти, доки не виконують свою роботу так само, як і чоловіки", - нагадала вона вислови Трампа.

"І одна з найгірших речей, яку він сказав про жінку на конкурсі краси, а він любить конкурси краси, підтримує їх та постійно ходить на них. І він назвав цю жінку - "Міс порося". Тоді він назвав її "Міс ведення домашнього господарства", тому що вона була латиноамериканкою. Дональде, у неї є ім'я", - відповіла Клінтон.

Трамп у відповідь почав скаржитися на те, що Клінтон та її союзники витрачають мільйони на рекламні кампанії, направлені проти Трампа.

Фото: Reuters

СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ БАРАКА ОБАМИ

Дональд Трамп заявив, що він не шкодує про те, що довгий час вимагав показати свідоцтво про народження Барака Обами. Трамп зазначив, що він задоволений тим, що Обама показав сертифікат. За словами кандидата в президенти, він зробив хорошу роботу. Трамп також зазначив, що якби не він, цим же питанням зайнялася би Клінтон.

Трамп також заявив, що, на його думку, він розробив дуже хороші відносини з афроамериканської громадою.

Примітка: Дональд Трамп нарешті нещодавно визнав, що Барак Обама народився в США. Трамп кілька років вимагав Обаму показати свідоцтво про народження.

Повʼязані теми:

Наступна публікація