Секретний центр у РФ моделював наслідки аварії на українській електростанції та "приховував" російських військових на Донбасі

Секретний центр у РФ моделював наслідки аварії на українській електростанції та "приховував" російських військових на Донбасі

Фото: Getty Images

Центр торгує сервісами, які знаходять компромати на будь-якого жителя Росії.

У Росії працює Науково-дослідний обчислювальний центр при управлінні справами президента РФ, який розробляє системи моніторингу та деанонімізацію користувачів соцмереж. Завдяки різним сервісам можна знайти інформацію, компромат на будь-якого жителя РФ. Також цей центр займається моделюванням різних ситуацій. Скажімо, одна з них була - як вплине аварія на одній з українських електростанцій на всю енергосистему країни.

Про це йдеться у розслідуванні "Медузи".

Сьогодні колишнє "оборонне НДІ" шукає iOS-розробників і дизайнерів, а претендентам пропонують пояснити, "як пов'язані ці три людини - Адам Драйвер, Кайло Рен і радарний технік Метт; укладетеся в 250 символів". Але про завдання з силових відомств нове покоління співробітників (випускники МІФІ і МГУ) розповідає досі.

"Дуже багато завдань вирішувалося не за гроші для всіляких силовиків - ФСТ, ФСБ, МВС, Міністерства оборони. Основний клієнт в сенсі держкоштів і серйозності завдань - Міноборони. Доводилося отримувати третю форму допуску. І розвідники військові у нас жили", - розповідає колишній розробник Головного науково-дослідного обчислювального центру при президентові РФ (його слова підтверджують двоє інших звільнених з цього центру працівників).

"Ось заявили ми, що в Сирії або Донбасі немає російських військових - а вони ж є. І доводиться наввипередки з Bellingcat шукати по геолокації всі пости, де який-небудь російський військовий, дурень, з рушницею в окопі сфотографувався", - розповідає про свою роботу колишній аналітик центру.

Роботу центру тримали в секреті.

"Дуже серйозна боротьба йшла за відстрочку того моменту, коли Сполучені Штати дізнаються про існування ГлавНДОЦ. Тому що всі розуміли, що за цим послідує: детальне вивчення всіх (співробітників підприємства) через соцмережі", - розповів співрозмовник.

Серед розробок цього центру - спеціальна нейромережа, яка на супутникових знімках знаходила танки.

"А одного разу Міноборони попросило розрахувати, як аварія на якійсь одній українській електростанції позначиться на всій електромережі країни. Тобто якщо ми "відключаємо" в одному місці, чи не станеться (від перерозподілу потужностей) віялове відключення цілого ряду електростанцій?", - згадує колишній співробітник центру.

Результати вирішення цього завдання збереглися в закритій презентації ГлавНДОЦ "Досвід вирішення аналітичних задач, заснованих на великих масивах даних". Один зі слайдів присвячений "моделюванню та прогнозуванню наслідків порушення функціонування об'єктів інфраструктури", а розрахунки зроблені на прикладі України.

У Міноборони РФ не відповіли на запит "Медузи". У Головному науково-дослідному обчислювальному центрі на запит також не відповіли - мовляв, "через відсутність в системі підприємства органу зі взаємодії із засобами масової інформації" варто звертатися за коментарем до Управління справами при президентові РФ.

Нагадаємо, два роки тому на Чорнобильській АЕС через кібератаку не працював радіаційний моніторинг. Його здійснювали вручну. У зв'язку з кібератакою також не працював сайт ЧАЕС. Саме тоді, в червні 2017-го, в Україні була здійснена масштабна атака віросум Petya.A.

Повʼязані теми:

Наступна публікація