Сенат США прийняв резолюцію про припинення американської підтримки Саудівської Аравії в єменському конфлікті

Сенат США прийняв резолюцію про припинення американської підтримки Саудівської Аравії в єменському конфлікті

Фото: Reuters

Перш ніж резолюція надійде до президента США Дональду Трампу, вона повинна бути прийнята Палатою представників.

Сенат США схвалив резолюцію про припинення підтримки США Саудівської Аравії у військовому конфлікті в Ємені. Як випливає з підсумків голосування, за резолюцію виступило 56 сенаторів, 41 висловилися проти.

Прихильники єменської резолюції втратили деяку підтримку Республіканської партії з часу первісного процедурного голосування в кінці минулого місяця.

Тоді законодавці 63 голосами "за" і 37 "проти" проголосували за те, щоб просувати резолюцію.

"Я сподіваюся ... ми направимо гучний і потужний сигнал, прийнявши цю резолюцію. Ми заявимо, що збираємося принести мир в цю країну (Ємен - ред) і що Конгрес Сполучених Штатів збирається підтвердити свої конституційні повноваження, що він є орган, який робить війну, а не президент", - заявив один з авторів резолюції сенатор Берні Сандерс.

Перш ніж резолюція надійде до президента США Дональду Трампу, вона повинна бути прийнята Палатою представників.

Раніше Дональд Трамп заявляв, що накладе вето на цей документ.

Тим не менш, голосування в Сенаті в четвер підкреслює глибину розчарування Саудівською Аравією на Капітолійському пагорбі, а також зростаючі протиріччя між Білим домом і Конгресом щодо королівства.

Нагадаємо, збройне протистояння в Ємені загострилася з весни 2015 року, коли в конфлікт втрутилася коаліція арабських держав на чолі з Саудівською Аравією. З тих пір війська коаліції регулярно завдають ударів з повітря по позиціях повстанців-хуситов. Нерідко жертвами цих ударів стають мирні жителі, в тому числі і діти, адже авіаудари часто потрапляють в лікарні, мечеті, житлові квартали, базари і похоронні або весільні процесії.

В цілому в громадянській війні в країні загинули щонайменше 10 тисяч чоловік. ООН називає ситуацію, що склалася в Ємені, однією з найгірших гуманітарних криз у світі. В цілому 22 мільйони осіб - три чверті населення - потребують гуманітарної допомоги. Близько 14 мільйонів жителів Ємену постійно недоїдають. Майже три мільйони жінок і дітей страждають від наслідків хронічного недоїдання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація