Сербські бойовики беруть участь у війні проти України: що кажуть у Белграді

Сербські бойовики беруть участь у війні проти України: що кажуть у Белграді

Фото: Associated Press

ТСН.ua зібрав все, що відомо про участь сербських бойовиків у війні на боці РФ, реакцію офіційного Белграда щодо цих випадків і настрої сербів щодо російської агресії.

Правоохоронні органи Сербії відстежують і аналізують всю інформацію, пов’язану з опублікованими відео та фотографіями ймовірних сербських бойовиків, які приєдналися до російських окупантів у війні проти України.

Про це заявив міністр оборони Сербії Мілош Вучевич, інформує сербська редакція Радіо Свобода.

"Нашій країні абсолютно ясно, що участь сербських громадян у всіх конфліктах в інших країнах заборонена, і це тягне за собою юридичні наслідки", – запевнив він.

Він закликав тих, хто має "патріотичний позитивний заряд" у Сербії, продемонструвати свої бойові здібності в частинах сербської армії.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Росія повинна припинити вербування сербів на війну в Україні. Особливо це стосується ПВК "Вагнер". Про це повідомляє Reuters.

"Чому ви, з "Вагнера", кличете когось із Сербії, коли знаєте, що це суперечить нашим правилам?" – сказав Вучич.

Сербські бойовики на боці РФ

Раніше в забороненій в Україні соціальній мережі "ВКонтакте" в середині січня були опубліковані фотографії і відео, на яких нібито зображені сербські бойовики, які прибули до Запорізької області України.

Зазначалося, що вони прибули з Белграда попри заборону влади Сербії.

"Брати-серби прибули до Запоріжської області для захисту наших "кордонів". На батьківщині хлопці служили у військовій поліції, майстри бойових мистецтв. Сьогодні вони не словом, а ділом довели вірність Росії і готовність боротися з нацизмом", – вихваляв наймаців гайляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький.

Фото: Фото з соціальних мереж

Бойовики нібито вступили до так званого "батальйону імені Павла Судоплатова". В Мережі з'явилося відео, де чоловіки у військовій формі сербською мовою пояснюють, що нібито воюють проти НАТО.

Сербські бойовики брали участь у бойових діях разом із російськими окупантами в Україні 2014-го та 2015 роки. Ніхто не має чіткого уявлення про їхню точну кількість. За оцінками посольства України в Сербії, станом на грудень 2018 року понад 300 сербів брали участь у війні проти України на Донбасі.

Позиція Сербії щодо війни в Україні

Наразі винесено понад 30 вироків громадянам Сербії, які воювали на боці Росії в Україні. Офіційно Белград забороняє участь своїх громадян у конфліктах за кордоном. Сербія – одна з небагатьох країн Європи, яка не стала запроваджувати санкції проти Росії після повномасштабного вторгнення.

Проросійські настрої сербів

Політолог Предраг Петрович з Белградського центру політики безпеки в коментарі "Радіо Свобода" стверджує, що чиновники в Сербії зазвичай не афішують публікації в соціальних мережах про те, що бійців із Сербії вербують для війни в Україні.

Він вважає, що причина в тому, що ці чиновники самі є "жертвами проросійської політики" в Сербії.

"Їм дуже важко більш рішуче засуджувати такі дії, тому що в Сербії досить сильні проросійські настрої", — каже Петрович, додаючи, що російська пропаганда просувається в Сербії через ЗМІ та таблоїди.

Наприклад, російський злочин у Дніпрі сербські ЗМІ переклали на Україну.

Фото: Фото з соціальних мереж

Також недавно в Белграді відкрили мурал на честь ПВК "Вагнер".

Сербію на Балканах чимало аналітиків порівнюють з Росією у Східній Європі. Після розпаду Югославії на території сусідніх із Сербією країн виникло декілька невизнаних дежав – Сербська Країна в Хорватії і Республіка Сербська в Боснії. Квазідержавне утворення в Хорватії було ліквідоване Загребом 1995 року під час операції "Буря".

Республіка Сербська зараз є федеративною складовою Боснії та Герцеговини. Її лідер Мілорад Додік регулярно відзначається скандальними заявами на підтримку РФ та диктатора Путіна.

Після бомбардувань НАТО 1999 року чимало сербів негативно налаштовані до Північноатлантичного альянсу і Заходу в цілому. Ці настрої підігріває і позиція західних країн щодо незалежності Косова, яке Белград вважає своєю територією. В Росії серби бачать союзницю, близьку за мовою і вірою, заплющуючи очі на всі звірства і злочини путінського режиму.

Читайте також:

Перше попередження! Сербії за загравання із Росією закриють вступ до ЄС

Перше попередження! Сербії за загравання із Росією закриють вступ до ЄС

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація