Сейм Литви офіційно визнав Тихановську законно обраною лідеркою Білорусі

Сейм Литви офіційно визнав Тихановську законно обраною лідеркою Білорусі

Фото: Associated Press

Водночас литовський парламент називає чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка незаконним керівником країни.

Сейм Литви у своїй резолюції щодо ситуації в Білорусі назвав опозиціонерку Світлану Тихановську законно обраною лідеркою країни. Сейм закликав міжнародну спільноту підтримати вимогу Тихановської та Координаційної ради щодо нових й прозорих виборів президента республіки.

Про це йдеться у тексті ухваленої у четвер, 10 вересня, резолюції литовського Сейму.

Водночас литовський парламент називає президента Білорусі Олександра Лукашенка незаконним керівником країни.

Відтепер країна домовилася сприймати будь-які дії "незаконного глави Білорусі" Олександра Лукашенка у внутрішній та зовнішній політиці, зокрема підписання нових угод з Росією, як злочини проти білоруського народу та закликає міжнародну громадськість оцінити їх.

Своєю чергою, Москву Сейм закликав не втручатися у внутрішні справи та зовнішню політику Білорусі, а також пригрозив Росії та білоруському режиму санкціями, якщо вони спробують "обмежити суверенітет Білорусі проти волі білоруського народу".

Крім того, Литва надаватиме громадянам Білорусі і його законним представникам політичну, економічну та фінансову допомогу – все для того, щоб у республіці відбулися демократичні вибори.

Нагадаємо, що від 9 серпня, після оголошення результатів екзит-полів президентських виборів, на яких Лукашенко нібито “переміг із великим відривом”, обурені цією звісткою і масовими фальсифікаціями білоруси почали протестувати. За місяць відбувалося різне: у перші дні людей розганяв ОМОН — зі світлошумовими гранатами та водометами. Потім акції перейшли у більш мирне русло, а придушень поменшало. А на початку вересня протестувальників почали затримувати з новою силою.

Аби розслідувати події у Білорусі та покарати винних у репресіях, комітет ПАРЄ ініціює створення міжнародного слідчого органу. Під час протестів до білоруських СІЗО потрапили сотні людей. Напередодні заарештували двох членів Координаційної Ради - Максима Знака та Марію Колесникову - у справі про захоплення влади. На волі нині лишається єдина членкиня президії - нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич. Світлана Тихановська наразі змушена перебувати в Литві.

 


 

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація