Шанс повернути прихильність Заходу. Міжнародні ЗМІ про зустріч Путіна та Обами

Шанс повернути прихильність Заходу. Міжнародні ЗМІ про зустріч Путіна та Обами

Путін та Обама зустрінуться / Фото: Getty Images

Лідери двох країн зустрінуться на Генасамблеї ООН.

Президент США Барак Обама та лідер РФ Володимир Путін зустрінуться на Генеральній Асамблеї ООН -  28 вересня.

Відповідно до заяви Білого дому, розмова між президентами торкнеться конфлікту у Сирії та проблеми виконання Мінських угод.

Іноземні ЗМІ активно відреагували на новину про майбутню зустріч двох лідерів, проте різні видання називають різних ініціаторів зустрічі. Крім того, прогнози щодо майбутньої розмови між політиками теж дещо відрізняються.

The Independent

Конференція відбудеться на прохання російського президента та буде сфокусована на конфлікті в Україні

The Independent

Видання нагадало про зростаючу у Сирії російську бойову присутність.

"Відповідно до підозр деяких західних країн, Володимир Путін використовує сирійський конфлікт, аби продемонструвати військову міць Москви, поки він збільшує російську присутність у країні. Барак Обама та Путін зустрінуться у Нью-Йорку у понеділок (Ред.- 28 вересня) для обговорення кризи", - зауважують іноземні журналісти.

The Independent процитувало американських чиновників, які пояснили, що "конференція відбудеться на прохання російського президента та буде сфокусована на конфлікті в Україні, ключову роль у якому, на думку західних країн, грає Росія".

Однак, видання наголосило, що російські чиновники заявляють, нібито зустріч відбудеться "за взаємної домовленості" та головною темою буде не Україна, а Сирія.

"Припускають, що Путін використає свою промову в ООН, аби закликати ООН боротися проти "ІД" та іншими ісламістськими угрупуванням, які діють у Сирії. Експерти повідомляють, що це тема, де він відчуває спільність з західними лідерами, які будуть нападати на нього через російську агресію в Україні", - пише The Independent.

Окрім посадовців двох безпосередніх учасників зустрічі, Росії та США, видання звернулося й до думки сирійських офіційних осіб, які вже, до проведення зустрічі, переконують, що "Москва та Вашингтон вже досягли консенсусу у вирішенні сирійського конфлікту".

За словами The Independent, чиновники Сирії переконують, що США визнає знання та міць Росії у сирійському питанні, проте не допустить реалізації московських амбіцій у Сирії та буде наголошувати на усуненні від влади Асада, аби лише закінчити війну.

The Atlantic

Обама, Путін та осінь у Нью-Йорку. Для Путіна це шанс «поспіхом повернути прихильність Заходу, або ж, хоча б, шанс на розмову

The Atlantic

"Володимир Путін дійсно хоче поговорити із бараком Обамою". Саме так починає видання статтю про майбутню зустріч двох президентів, наголошуючи, таким чином, хто є ініціатором зустрічі.

"Раніше у цьому місяці, Москва запропонувала російським та американським військовим чиновникам обговорити Сирію, де Росія останнім часом збільшила свою військову присутність. Тепер російський президент попросив про зустріч зі своїм американським колегою, коли вони обидва будуть у Нью-Йорку наступного тижня. Немає жодного сумніву, що домінувати у розмові буде Сирія та Україна", - пише The Atlantic.

Ситуацію з анексованим Росією  Кримом, за словами видання, Обама змінити ніяк не зможе, оскільки "у Білому домі відомо, що, крім санкцій проти Росії та надання військового оснащення Україні, він ніяк більше не може впливати на конфлікт там".

У питанні Сирії країни будуть більш одностайні і саме через сирійський конфлікт, США не можуть відповісти Росії на українську кризу повною ізоляцією.

The Atlantic прогнозує два варіанти результату зустрічі: вона може стати останньою на наступні кілька місяців, або ж стане "сигналом першої відлиги у стосунках між США та Росією".

The USA Today

У вирі конфлікту щодо України та Сирії, президент Обама та лідер суперниці-Росії Володимир Путін зустрінуться

The USA Today

Видання так само називає Путіна ініціатором зустрічі, проте більший акцент робить на прогнозах того, що буде говорити президент США Барак Обама.

"Коли президент зустрінеться з президентом Путіними, топ-темою порядку денного стане Україна", - цитує видання офіційного представника Білого дому Джоша Ернеста.

Обама буде використовувати зустріч, аби наголосити, що Росія живе з "узгодженням підтримки проросійських бойовиків в Україні".

TASS

США готові співпрацювати з Росією по Сирії та Україні

TASS

Саме такі слова нібито Білого дому цитує, англомовне російське видання, яке читає міжнародна спільнота.

"Барак Обама з нетерпінням очікує на обговорення цих питань зі своїм російським колегою Володимиром Путіним", - заявляє ТАСС, наводячи цитати заступника радника нацбезпеки США, які абсолютно не збігаються зі словами інших представників американської влади.

Крім того, у видання зауважують, що "США повністю відкриті до співпраці з Росією щодо України та Сирії".  

Повʼязані теми:

Наступна публікація