Шість годин на колінах, у камері з хворим на коронавірус і майже без води: затриманий у Мінську розповів про перебування в СІЗО

Шість годин на колінах, у камері з хворим на коронавірус і майже без води: затриманий у Мінську розповів про перебування в СІЗО

Фото: TUT.by

Юнак після перебування у СІЗО заразився коронавірусом.

Один із білорусів, якого затримали у Мінську 11 серпня під час розгону акції протесту, у СІЗО на Окрестіна заразився коронавірусом. Також у 25-річного хлопця діагностовано черепно-мозкову травму, забій грудної клітки, гематоми та опіки.

Про це він розповів виданню Tut.by.

За його словами, у камері із ним перебувало 38 осіб. Максим каже, що один із затриманих сам зізнався, що має коронавірус COVID-19. Хворий перебував на самоізоляції, а коли вийшов купити сигарети, його схопили силовики.

"Ми до цього поставилися спокійно: на тлі того, що відбувається, заразитися коронавірусом не здавалося такою вже трагедією, було не до того. Хоча в камері було дуже душно, місця мало, на всіх видали чотири пляшки, куди ми набирали воду з крана. З них пили всі по черзі", - згадує юнак.

Крім того, хлопець розповів, що після затримання, ОМОНівці змушували їх бігти через коридор, під час чого били їх по спині, сідницях, ногах. Першу ніч після затримання упродовж майже шести годин Максим провів на вулиці, стоячи на колінах і притискаючи голову до землі. Усіх, хто скаржився біль, силовики били кийками. А сам Максим на ранок почав втрачати свідомість.

"Мені ще "пощастило": руки не були зафіксовані стяжкою, як у інших затриманих. Протягом усього цього часу в нас уточнювали, у кого який телефон. Записували імена і паролі. Також з нами вели "політичні розмови" щодо пройдешніх виборів. Мовляв, ми самі в усьому винні, хотіли змін - ось, отримуйте", - каже він.

Звільнили Максима без суду за три доби, вранці 14 серпня. За що і чому його затримали, не повідомили. Усе сталося на парковці, коли затримували інших людей.

Після звільнення медики зафіксували у нього закриту черепно-мозкову травму легкого ступеня, забій грудної клітини, гематоми лопатки і обох колінних областей, садна на ногах і опік лівої кисті. Також лікарі зробили Максиму тест на COVID-19, який показав позитивний результат. У медзакладі він пробув тиждень. Нині почувається краще.

"Із "ковідом", по ходу, тільки я загримів: мої друзі тести не робили, але почуваються нормально. Хоча і у мене він без особливих симптомів. Що стало з людьми, з якими я разом в камерах перебував, поки не знаю", - підсумував Максим.

Нагадаємо:

  • 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни.
  • Вже під час перших зіткнень з ОМОНом правоохоронці використали світлошумові гранати, гумові кулі і водомети, а Інтернет не працював на території країни всю ніч.
  • Відомо про щонайменше трьох загиблих внаслідок протестів. 
  • На п'ятий день протестів міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв перепросив за знущання силовиків над мітингувальниками.
  • Тим часом держави Європейського союзу погодилися не вважати чинними результати президентських виборів у Білорусі, оголошені ЦВК.
  • 16 серпня на марш "За свободу" у Мінську вийшли понад 200 тисяч мітингувальників. Паралельно у білоруській столиці зібрали прихильників Олександра Лукашенка.
  • 23 серпня у Білорусі десятки тисяч людей по всій країні приєдналися до протестних маршів. На найбільший мітинг зібралися понад 200 тисяч людей у Мінську. Попри те, що влада закрила метро, заблокувала центр міста та погрожувала, що протести розганятиме армія. 

Марш нової Білорусі: десятки тисяч людей вимагають проведення нових, чесних та незалежних виборів

Марш нової Білорусі: десятки тисяч людей вимагають проведення нових, чесних та незалежних виборів

Повʼязані теми:

Наступна публікація