Штам пташиного грипу H5N8 може викликати "катастрофічну пандемію" - науковці

Штам пташиного грипу H5N8 може викликати "катастрофічну пандемію" - науковці

Фото: Associated Press

Вчені побоюються, що штам пташиного грипу H5N8 спровокує ще одну пандемію. Він показав здатність переходити від виду до виду.

У багатьох країнах зареєстровані випадки захворювання домашніх і диких птахів на грип H5N8. Це високопатогенний вірус пташиного грипу (AIV). Вважалося, що цей підтип грипу не зачіпає людей. Однак ситуація змінилася в грудні 2020 року, коли 7 птахівників на півдні Росії вперше захворіли H5N8.

Як пише Science, китайські вчені попереджають, що H5N8 продемонстрував здатність переходити від виду до виду і може перерости в "катастрофічну пандемію".

"Вже 46 країн повідомили про спалахи високопатогенного вірусу грипу H5N8. Глобальне поширення AIV, особливо підтипу H5N8, стало серйозною проблемою для птахівництва та безпеки дикої природи, але, що критично важливо, також і для глобальної громадської охорони здоров'я", - заявили науковці.

Вчені зазначають, що пташиний грип, особливо підтип H5N8, демонструє схильність до швидкого глобального розповсюдження серед перелітних птахів. Спалахи серед птахів спостерігають в усьому світі, зокрема у США, Індії, Ізраїлі, РФ, Південній Кореї, Монголії, Китаї, Японії та більшості країн Європи. 

Дослідники стверджують, що необхідно посилити нагляд над фермами, ринками і дикими птахами, а також здійснювати стандартні заходи інфекційного контролю.

Нагадаємо, у Херсонській області виявили пташиний грип: загинуло 90 лебедів. Мор птахів зафіксували на озері Сиваш.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація