Швеція відновила справу зі звинуваченнями у зґвалтуванні проти Ассанжа

Швеція відновила справу зі звинуваченнями у зґвалтуванні проти Ассанжа

Фото: Associated Press

Йому закидали два випадки з сексуальним насильством.

У Швеції відновили розслідуванні у справі, за якою засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа звинувачували у сексуальному насильстві.

Про це повідомляє AFP.

Як пояснила заступниця головного окружного прокурора країни Єва-Марія Перссон, рішення про відновлення справи ухвалили адже є серйозні підстави підозрювати провину Ассанжа. Попереднє рішення про закриття розслідування було ухвалено на підставі того, що присутність Ассанжа в суді було неможливою, а не через обставини справи, додала вона, передає ВВС. Адвокат Ассанжа вже заявила, що її клієнт допомагати слідству, але побоюється екстрадиції до США. Якщо Швеція відновить розслідування, перед Британією постане запитання: чий запит на видачу, Швеції чи Штатів, має пріоритет. 

Зазначимо, шведська прокуратура звинувачувала Ассанжа в тому, що він вступив у статевий контакт зі шведкою ("міс A") без презерватива, всупереч проханням з її боку, а також вчинив статевий акт з "міс W" без презерватива в той час, коли вона спала. Ассанж тоді заявив, що звинувачення на його адресу є наклепницькими.

Раніще Лондонський суд засудив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до 50 тижнів ув’язнення за порушенням умов звільнення під заставу. 

Як "правда" Джуліана Ассанжа ледь не стала фатальною для світового порядку

Як "правда" Джуліана Ассанжа ледь не стала фатальною для світового порядку

Нагадаємо, 11 квітня британські правоохоронці заарештували засновника сервісу WikiLeaks Джуліана Ассанжа одразу після того, як Еквадор після 7 років скасував рішення про надання йому політичного притулку. 

Ассанж перебував  у посольстві Еквадору від 2012 року. Перед цим британський суд ухвалив рішення про його екстрадицію до Швеції, де Ассанжа звинувачували у злочинах сексуального характеру.  Швеція згодом зняла звинувачення з Джуліана Ассанжа, проте в Британії його все ще вважають винним у порушенні умов умовно-дострокового звільнення.

Засновник WikiLeaks вважає, що справа проти нього сфабрикована і побоюється, що його екстрадують до США, де йому загрожує довічне ув'язнення за публікацію в WikiLeaks секретних документів американського уряду. Раніше Америка оголосила Ассанжа ворогом держави нарівні з "Аль-Каїдою" і "Талібаном".

Детальніше про те, як складалася доля Ассанжа від моменту витоку інформації 2010 року дивіться у нашій інтерактивній хроніці:

Повʼязані теми:

Наступна публікація