Швейцарська лабораторія, яку цитував Лавров, не підтвердила його слів про отруєння Скрипалів газом BZ

Швейцарська лабораторія, яку цитував Лавров, не підтвердила його слів про отруєння Скрипалів газом BZ

Фото: Reuters

У лабараторії наголосили, що не сумніваються у висновку колег щодо застосування "Новачка".

Швейцарська лабораторія Spiez, на яку послався міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, заявляючи, що Сергія і Юлію Скрипалів отруїли хімічною речовиною BZ, повідомила, що не ставить під сумнів висновки колег про застосування "Новачка".

"У нас немає сумнівів, що в Портон-Дауні ідентифікували "Новачок"", - йдеться в заяві, розміщеній лабораторією Spiez в Твіттері.

Портон-Даун, як і Spiez, є акредитованою лабораторією Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), нагадали представники швейцарського центру, додавши, що "стандарти перевірки настільки жорсткі, що висновкам можна вірити".

При цьому в лабораторії Spiez наголосили, що офіційно коментувати заяву Лаврова може тільки ОЗХЗ.

Нагадаємо, 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна донька Юлія були отруєні "Новачком" 4 березня в британському місті Солсбері. Після цього тривалий час вони перебували в лікарні в критичному стані.

Юлія Скрипаль наразі вже залишила лікарню і перебуває під охороною поліції в секретному місці. Її батько все ще перебуває в шпиталі, але як повідомляється, його стан покращився.

Прем'єр-міністр Тереза Мей ​​звинуватила Москву в скоєнні майже фатального нападу, хоча Кремль продовжує заперечувати це. Низка західних країн, включно з Україною, вислали російських дипломатів. Це стало відповіддю на використання РФ хімічної зброї на території Великої Британії.

Фото: ТСН.ua

ОЗХЗ в квітні опублікувала доповідь, у відкритій частині якої йшлося, що британські правоохоронні органи вірно ідентифікували тип нервово-паралітичної речовини, застосованої під час замаху на Скрипалів.

Походження речовини експерти ОЗХЗ не з'ясовували. Назва "Новачок" у відкритій частині доповіді не згадувалася. Проте у закритій частині, повідомили в ОЗХЗ, міститься більш докладна інформація, в тому числі про формулу цієї речовини.

Повʼязані теми:

Наступна публікація