"Ситуація, близька до вибуху". У Молдові під тиском вулиці вирішують, хто є владою

"Ситуація, близька до вибуху". У Молдові під тиском вулиці вирішують, хто є владою

Фото: Associated Press

Влад Плахотнюк не визнає коаліції в парламенті і сформованого уряду, який підтримав ЄС.

Політична криза, що триває у Молдові, після парламентських виборів набирає обертів. На вулиці Кишинева почали виходити тисячі людей. "Повинен вирішувати не Додон, не Кремль чи Брюссель! Якщо настане час – ми, молдавський народ, вирішемо, як жити нам далі", - заявляють учасники протестів, ідеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Масовіть протестів підозрюють кимось організована.  І цей "хтось", пишуть місцеві ЗМІ, політична сила молдовського олігарха Влада Плахотнюка. І вже потім, зі сцени Демократичної партії, якою він і керує, єдиний, переконують: знають як жити республіці та як вгамувати політичну кризу. Суть проблеми проста - нещодавні вибори не дали змогу Плахотнюку створити коаліцію і свій уряд, а опоненти впливового бізнесмена і політика, незважаючи на те, що є ідеологічними ворогами, раптом помирилися і об’єдналися, залишивши партію олігарха за владним бортом. "Партії опозиційні – ліва партія, соціалістична, пропрезидентська. І права – блок АКУМ, проєвропейська, залишили в стороні всі геополітичні образи і прийняли рішення створити парламентську більшість – 61 депутат зі 101-го для того, щоб звільнити Молдову", - сказав президент Ігор Додон.

Демократка Майя Санду одразу очолює тимчасовий уряд. Соціалістка Зінаїда Гречана стає спікером парламенту. І все це сталося у суботу, 8 червня попри відімкнуте в парламенті світло, мікрофони і протидію парламентського управління справами. Найдивніше, що саме партія Плахотнюка довгий час була уособленням європейського курсу Молдови, але так нахабно крала, що нинішній владний віраж підтримали і в Вашингтоні, і в Євросоюзі. Посли були присутні на цій сесії у темряві. Щоправда, задоволеними лишилися і в Москві, бо проросійські сили вперше отримали хоч якісь важелі впливу в після перемоги проросійського президента Додона.

Плахотнюк не здається і з своїми прибічниками пікетує ключові державні та урядові будівлі. "Єдина законна влада у країні – це виконувач обов’язків уряду Павло Філіп, який був обраний абсолютно законним методом. Всі інші рішення, які були ухвалені сьогодні цими людьми, не визнаються. Ми будемо захищати інститути влади до останнього дня, скільки це потрібно буде. Жодна людина, яка була сьогодні призначена міністром, прем’єр-міністром чи ще як би їх не назвали – жодна людина не потрапить у приміщення парламенту, ні в приміщення міністерства, бо ми цього не дозволимо", - заявив Плахотнюк.

Тим часом, президент Додон просить народ не відвідувати жодних пікетів та залишатися удома з сім’ями. Щоправда, його вшосте відсторонив від влади Конституційний суд. До того ж лояльні до попередньої влади конституційні судді вирішили, що все, що 8 червня парламент екстрено ухвалював вважатиметься недійсним.

Для України ця ситуація вкрай загрозлива. Сусідня країна і так частково зайнята російським військами у Придністров'ї. І отримати ще один шматок гарячого кордону нам явно б не хотілося.

Андрій Орляк

Протести почались у Молдові внаслідок формування нової коаліції

Протести почались у Молдові внаслідок формування нової коаліції

Повʼязані теми:

Наступна публікація