Скандал навколо картини Рєпіна триває: православні фанатики просять молитися за царя і Путіна

Скандал навколо картини Рєпіна триває: православні фанатики просять молитися за царя і Путіна

Православні хочуть знищити картину Рєпіна

У Третьяковці розповіли про терапевтичний ефект картини "Іван Грозний убиває свого сина".

Картина Рєпіна опинилася у центрі скандалу, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

У Росії православні активісти вимагають заборонити полотно "Іван Грозний убиває свого сина". Мовляв, художник оббрехав царя, а отже, зазіхнув на державу.

Вони вважають, що картину слід сховати подалі від очей відвідувачів Третьяковки, а потім може і геть знищити.

"Терпіти більше не можна, не можна терпіти наклеп на Росію, на російський народ, на державу, на царя - помазаника Божого. Рєпін фарбами, своїм талантом допомагав терористам вбивати самодержавство. Він злочинець, написавши цю картину", - заявив голова партії "Народний рух "Свята Русь" Василь Бойко-Великий.

У російському мінкульті розслідувати злодіяння Репіна не стали. Проте нагадали, що він не історик, а художник.

У Росії православні активісти вимагають заборонити полотно "Іван Грозний убиває свого сина"

У Росії православні активісти вимагають заборонити полотно "Іван Грозний убиває свого сина"

"Будемо відвертими: жарти бувають інколи невдалими, котрі віддають дурістю, але я все-таки розглядаю це як жарт. Якщо говорити серйозно, то Іван Грозний, цілком ймовірно, не вбивав свого сина. Свідків немає. Однак це не означає, що ми повинні якось інакше ставитися до геніальних творів Рєпіна", - заявив міністр культури РФ Володимир Мединський.

А у Третьяковці розповідають не тільки про художній, а й про терапевтичний ефект картини. Хоч божевільні очі царя та кров - видовище не для нервових.

"У цій картині Рєпін сказав всю правду про людські емоції, про нестриманість характеру, нестриманість вдачі, про звіра, який живе в людині. Людина, яка хоч одного разу побачить цю картину, в ній повинен бути убитий цей звір всередині", - вважає зав. відділення Третьяковської галереї Галина Чурак.

Івана Грозного давно засклили й охороняють. Це вже не перша історія, коли полотно хочуть заборонити або пошкодити.

Коли Павло Третьяков купив цю картину, він довго не міг повісити її в експозицію. Показ заборонив особисто імператор Олександр III через те, що смерть та кров зображені занадто натуралістично. А через кілька десятиліть картина сама постраждала від ножових поранень. Молодий іконописець порізав і Івана Грозного, і його сина із криками "досить крові". Картину після цього довго відновлювали.

Тим не менш зараз у хрестоматійного живопису знайшлись авангардні заступники: ажіотаж довкола картини надихнув громадян на власну творчість. Колажі навіть об'єднали в галерею "Іван Грозний убиває всіх". А пітерська арт-група "Митьки" взялася за творення полотна "Митьки дарують Івану Грозному нового сина".

Тим часом підписанти листа, не змігши захистити царя, закликають за нього молитися. Ну, і за Путіна за компанію: "Щоб Господь дав сили зміцнювати державу і трудитися на благо, а за Грозного - як за благочестиву померлу людину".

Нагадаємо, що в Росії релігійні фанатики вбили 13 людей за "вироком Бога". Сімейній парі, які є послідовниками релігійної секти, загрожує довічне ув'язнення за здійснення 13 вбивств.

Кореспондент Маргарита Ситник

Повʼязані теми:

Наступна публікація