Скандал навколо українського освітнього закону: Угорщина вимагає від ООН розслідування

Скандал навколо українського освітнього закону: Угорщина вимагає від ООН розслідування

Фото: Reuters

Міністр закордонних справ висловив обурення верховному комісару ООН з прав людини.

У п'ятницю, 22 вересня, міністр закордонних справ Угорщини з трибуни Генеральної Асамблеї ООН засудив прийнятий Україною закон про освіту, за яким з 2020 року навчання в країні стане повністю україномовним.

Петер Сійярто заявив, що закон порушує право на використання мови національними меншинами та звернувся до верховного комісара ООН з прав людини з вимогою провести розслідування.

Про це повідомляє Укрінформ.

"На жаль, парламент України 5 вересня прийняв новий закон у сфері освіти. Цей закон набагато більше скорочує права на використання мов, забороняє дітям до 10 років отримувати освіту рідною мовою", - переконаний Сійярто.

Очільник МЗС Угорщини також зауважив, що закон "явно порушує конвенцію ООН і міжнародні норми" та може створити небезпечний прецедент, у разі, якщо ООН зберігатиме мовчання.

Політик виступив із вимогою провести розслідування та наголосив, що Угорщина завжди підтримує свої громади закордоном.

"Ми наполегливо закликаємо високого комісара ООН з прав людини розпочати розслідування у зв'язку з прийнятим законом в Україні та використати всі наявні  засоби для припинення порушень прав меншин цим новим законом", - заявив Сійярто.

Нагадаємо, що раніше, через скандал навколо закону про освіту президент Румунії скасував візит до України.

Він зазначив, що новий український закон "різко обмежить доступ меншин до освіти на їхній рідній мові".

До слова, 5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу. 

Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений Верховною Радою закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. Із заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн.

Своєю чергою президент Молдови Ігор Додон сподівається, що Україна відмовиться від нового закону про освіту через порушення прав нацменшин. За його словами, новий Закон про освіту призведе до скасування системи освіти на рідній мові для етнокультурних меншин в Україні.

Згодом у Росії цей закон назвали "актом насильницької українізації, який грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин". "Держдума" РФ підготувала заяву стосовно українського закону про освіту, в якому засудила ухвалення Верховною Радою документу. У МЗС РФ наголосили, що документ обмежує інтереси мільйонів російськомовних жителів України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація