Скандал з турбінами Siemens у Криму: Німеччина попередила РФ про погіршення відносин

Скандал з турбінами Siemens у Криму: Німеччина попередила РФ про погіршення відносин

Фото: Reuters

Речник МЗС Німеччини заявив, що ФРН вже неодноразово звертала увагу Росії на порушення санкцій її компаніями.

Німеччина попередила РФ, що через порушення санкцій, зокрема, доставку Росією до анексованого Криму чотирьох газових турбін компанії Siemens, між двома державами можуть погіршитися політичні відносини.

Про це виданню Bild am Sonntag заявив речник міністерства закордонних справ ФРН, передає Reuters.

За словами представника МЗС Німеччини, уряд країни вже неодноразово звертав увагу Москви на наявність порушень чинних санкцій та неправомірних дій російських компаній. 

Також зазначають, що президент Росії Володимир Путін запевняв Зіґмара Ґабріеля, тодішнього міністра економіки Німеччини, що турбіни Siemens не будуть використовувати у Криму.

"Уряд знову нагадав Росії про ці гарантії та зазначив, що таке значне порушення санкцій може стати перешкодою у відносинах між Німеччиною та Росією", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 11 липня стало відомо, що Siemens подала позов проти компанії "Технопромекспорт" через постачання турбін до Криму. Раніше в компанії заявляли, що на півострів доставили щонайменше дві з чотирьох установок, які до цього були поставлені для реалізації проекту в Тамані. Також відповідачем за позовом є компанія "Сіменс Технології Газових Турбін".

У порту Феодосії з'явилось обладнання, схоже на турбіни виробництва Siemens

У порту Феодосії з'явилось обладнання, схоже на турбіни виробництва Siemens

Після цього російські ЗМІ повідомили, що у Санкт-Петербурзі співробітники ФСБ затримали генерального директора компанії "Силові машини" Романа Філіппова, якого, за попередніми даними, підозрюють у розголошенні державної таємниці. На його робочому місці і вдома відбулися обшуки, потім директора "Силових машин" допитали і відпустили під підписку про невиїзд.

За даними слідства, Роман Філіппов "ознайомив сторонніх осіб з документами, що містять секретні відомості".

Компанія "Силові машини" спільно з німецьким підприємством створила "Сіменс Технології Газових Турбін", де були вироблені газові турбіни SGT5-2000E. Пізніше ці турбіни були поставлені в окупований Крим компанією "Технопромекспорт", хоча санкції забороняють Siemens робити це.

Reuters показав скандальні турбіни Siemens у Криму

Reuters показав скандальні турбіни Siemens у Криму

Згодом рада директорів компанії "Силові машини" відправила його Філіппова відставку.

21 липня стало відомо, що Siemens призупинив поставки енергообладнання підконтрольним російській владі клієнтам через те, що всі чотири газотурбінні установки, поставлені влітку для електростанції в Тамані, були незаконно переміщені до Криму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація