"Гаряча" резолюція розбрату. Що стало причиною образ між Ізраїлем та Україною

"Гаряча" резолюція розбрату. Що стало причиною образ між Ізраїлем та Україною

Фото: Getty Images

Україна не мала іншого вибору для голосування, однак "прогадала" з інформуванням про це.

Нещодавно обидві країни підписали угоду про надання українцям 20 тисяч віз для тимчасового працевлаштування в Ізраїлі. А в листопаді у Києві відбулася масштабна конференція, присвячена 25-річчю вставновлення дипломатичних відносин між двома державами.

До всього, Ізраїль бере активну учать у фізичній та психологічній реабілітації українських бійців, збирався визнати Голокост в Україні геноцидом. А вже 2017 року мала набути чинності угода про Зону вільної торгівлі між двома країнами.

Однак, у суботу, 24 грудня прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу скасовує візит українського прем'єра Володимира Гройсмана. Причина — голосування України на Радбезі ООН у п'ятницю, 23 грудня, за резолюцію, яка визнає ізраїльські поселення в Палестині незаконними.

Після голосування Асоціація єврейських організацій та громад України опублікувала листа президентові Петру Порошенку та главі МЗС Павлу Клімкіну, в якому її співпрезиденти Андрій Адамовський та Йосип Зісельс висловили обурення діями України в ООН.

Це не вперше, коли за подібний документ щодо Ізраїлю голосують на Радбезі, але цього разу він ознаменувався "дипломатичним скандалом". 

Резолюція, до якої Ізраїль "все одно не дослухається"

23 грудня 14 країн в Радбезі ООН (окрім США, які утрималися) дійшли консенсусу із засудження політики Ізраїлю. Так, члени Радбезу ООН заявили, що визнають лише ті кордони Ізраїлю і Палестини, які існували на момент 4 червня 1967 року, тобто до Шестиденної війни.

Крім того, документ укотре підтвердив, що Ізраїль окупував палестинські території. У ньому засуджується розширення ізраїльських поселень, в тому числі у Східному Єрусалимі після 1967 року, і в ньому закликають обидві сторони уникнути ексалації конфлікту, а також засуджують терористичні акти з боку палестинців.

Проте справжнє обурення Ізраїлю викликали окремі пункти, а саме те, що створення поселелень на палестинських землях не мають законної сили та є кричущим порушенням міжнародного права, а також заклик до всіх країн-членів ООН розрізняти територію Державу Ізраїль, яка визнається міжнародною спільнотою, і територію, яку окуповали після 1967 року.

Згодом Нетаньягу заявив, що незважаючи на резолюцію, Ізраїль найближчим часом поширить юрисдикцію на Маале-Адумім і інші області Іудеї і Самарії (територій на Західному березі Йордану).

"Ізраїль все одно не виконає рішення цієї резолюції, бо Ізраїль вміє захищати свої національні інтереси, він може бути проти всього світу один, він це не раз доводив. Україні треба вчитися такої позиції, коли заради свого народу, заради своєї національної безпеки ти не боїшся бути один", — заявив, своєю чергою, Йосип Зісельс, співпрезидент єврейської організації "Ваад" в Україні.

Реакція Ізраїлю

Ізраїль різко відреагував на таке рішення, пригрозивши відкликанням послів країн ООН, які стали авторами документа, а саме Нової Зеландії та Сенегалу, при цьому скасувавши запрошення глави МЗС останньої та блокувавши всі програми допомоги Сенегалу. 

"Дісталося" й Україні: Нетаньягу скасував візит прем'єра Гройсмана до Ізраїлю.

Зісельс, своєю чергою, заявив, що таке рішення України на голосуванні відкинуло ті відносини, що будувалися між двома державами протягом 30 років, далеко назад.

Україна, мабуть, сама не розуміє, чого вона хоче, і щоразу поводиться непослідовно за таких голосувань. Ізраїль ще не є другом, але до цього був шлях.

Йосип Зісельс, співпрезидент Асоціації Ваад

"Неприємності вже почалися, і їх буде все більше й більше. Тому що окреслився шлях до дружби, союзництва з Ізраїлем, це дуже не просто, тому що для Ізраїлю Росія важливіший гравець, і в питанні національної безпеки Ізраїлю Росія значить більше, бо вона постачає зброю ворогам Ізраїлю. Україна - не гравець у цьому полі. В України є інші переваги, бо там маса людей з України живе в Ізраїлі, туризм, і Україна вже це перевірила", — пояснив Зісельс.

Україна – Ізраїль: дипломатичні скандали завели дві держави в глухий кут

Україна – Ізраїль: дипломатичні скандали завели дві держави в глухий кут

За його словами, Україна непослідовна в своїх голосуваннях, бо, приміром, коли 2008 року голосували щодо війни в секторі Газа, то лише шість країн проголосували "за", в тому числі й Україна. Решта ж були проти. 

"Україна проголосувала "за", тому що ми лобіювали таке рішення. Зрештою, скасували візи, і тільки завдяки такому кроку, позитивному, Ізраїль перервав свої перемовини з Росією, і пішов з Україною, і Україна отримала безвізовий режим. Тобто зараз вони повинні бути вдячними, Ізраїлю є що дати Україні", — сказав він.

Ізраїль перервав свої перемовини з Росією, і пішов з Україною, і Україна отримала безвізовий режим. Тобто зараз вони повинні бути вдячними, Ізраїлю є що дати Україні.

Йосип Зісельс, співпрезидент Асоціації Ваад

"Україна, мабуть, сама не розуміє, чого вона хоче, і щоразу поводиться непослідовно за таких голосувань. Ізраїль ще не є другом, але до цього був шлях. От Ізраїль тиждень тому проголосував на користь України щодо Криму, тому що Росія — окупант, там порушуються права людини, і повірте, Ізраїлю це було нелегко зробити, тому що Росія для нього важлива. Тим не менше, він це зробив. Треба цінувати такі кроки, розуміти, як змінюється ситуація, вона повільно, але змінюється на користь України", — додав представник організації "Ваад".

Натомість Богдан Яременко, голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" пояснив реакцію Ізраїлю так:

"Ізраїль реагує явно істерично. Та це не емоційна реакція, а, найімовірніше, майстерний спектакль. Ізраїль, перш за все, позначає дипломатичну територію (показує, куди іншим державам заходити небезпечно) і попереджає, що нічого нового з поселеннями або в близькосхідному врегулюванні не відбудеться. Попереджає, прорахувавши варіанти, зокрема, взявши до уваги факт, що Дональд Трамп займає протилежну позицію до адміністрації Барака Обами в цьому питанні. Примусити Ізраїль ніхто не зможе (зважаючи на те, що в країні, ймовірно, є ядерна зброя), а міжнародну ізоляцію можна буде невдовзі подолати за допомогою Вашингтона. Мабуть, є й інші, скажімо, внутрішньополітичні причини для цього спектаклю".

Примусити Ізраїль ніхто не зможе (зважаючи на те, що в країні, ймовірно, є ядерна зброя), а міжнародну ізоляцію можна буде невдовзі подолати за допомогою Вашингтона.

Богдан Яременко, БФ Майдан закордонних справ

Почесний консул Ізраїлю в західному регіоні України Олег Вишняков, своєю чергою, розраховує, що обидві сторони докладуть зусиль для того, щоб наслідки голосування не вплинули на двосторонні угоди між Україною та Ізраїлем. 

Ізраїльське видання Haaretz поклало всю провину за голосування Радбезу на Нетаньягу, бо замість створення чіткого плану дій він обрав лобіювання.

Крим і Палестина: відповідь української сторони

Усі з нетерпінням очікували як на роз'яснення Україною голосування на Радбезі, так і відповіді Гройсмана на скасування візиту.

Тільки в ніч проти 25 грудня у ЗМІ поширилася інформація про те, що у Гройсмана підтвердили скасування. Досі не було жодних офіційних заяв.

Після обіду того ж дня постпред України в ООН Володимир Єльченко написав у своєму Twitter: 

Трохи пізніше 25 грудня Гройсман закликав не драматизувати ситуацію зі скасуванням візиту. Богдан Яременко відгукнувся з цього приводу так: "Це добре, що Володимир Гройсман — людина спокійна і закликав не драматизувати, не нагнітати щодо перенесення його візиту до Ізраїлю. Однак молодий і недосвідчений український прем'єр не розуміє, що відмова прийняти його в Ізраїлі є образою для України, а не для нього особисто".

МЗС України із відповіддю на "гаряче питання" забарилося аж на два дні: "Україна, як і решта постійних та непостійних членів Ради Безпеки ООН, а також Генеральний секретар ООН, неодноразово засуджувала поселенську діяльність Ізраїлю, оскільки вона суперечить міжнародному праву. Ми також засуджуємо насильство і підбурювання до нього з боку палестинської сторони".

Україна дотримувалася норм міжнародного права, коли голосувала не на користь Ізраїля

Україна дотримувалася норм міжнародного права, коли голосувала не на користь Ізраїля

Згодом свою відповідь щодо голосування на Радбезі офіційно пояснили і в представництві України при ООН. Пояснили, що Україна, яка на собі пізнала, що таке окупація агресором окремих територій, не могла інакше проголосувати щодо питання, в якому йдеться про жорстке порушення міжнародного права

"Помилка вітчизняного МЗС полягає у тому, що там не відчули помітної останнім часом тенденції десакралізації дипломатії, тим більше – у настільки складному питанні, яким є арабо-ізраїльський конфлікт. Тим часом розвиток та поширення соціальних мереж сприяли появі великої кількості експертів, що готові давати оцінки та вішати ярлики з швидкістю, вартою кращого застосування. Близький Схід насправді – надто складний регіон, аби реагувати на події у ньому виключно інстинктивно, але і пояснювати свою позицію дипломатам варто у відповідності з темпом поширення інформації у сучасному світі", — пояснив Євген Магда, директор Центру суспільних відносин.

А між тим, у понеділок, 26 грудня, з джерел окремих ЗМІ стало відомо, що посла Ізраїлю викликали до МЗС України для надання пояснення щодо скасування візиту українського прем'єра до цієї країни. Крім того, його нібито закликали "припинити роздмухувати антиукраїнську істерію".

Повʼязані теми:

Наступна публікація