Скрипаль міг отримати ушкодження головного мозку після отруєння - лікарі

Скрипаль міг отримати ушкодження головного мозку після отруєння - лікарі

Фото: Reuters

Стан Скрипаля є критичним, але стабільним.

Медики не виключають, що після отруєння Сергій та Юлія Скрипалі отримали такі пошкодження головного мозку, що неможливо прогнозувати їхнє відновлення.

Про це повідомляє британське видання Independent.

"Точний ефект від впливу на довгострокове здоров'я залишається незрозумілим, проте медичні випробування показують, що їх розумові здібності можуть бути ушкоджені до невідомого і поки що невизначеного ступеня", - сказав суддя Девід Вільямс, посилаючись на інформацію, отриману від лікарів.

"Наразі стан пана і пані Скрипалів є критичним, але стабільними; немає підстав припускати, що їх стан може швидко погіршуватися", - вказав Вільямс.

Поліцейського, який першим підійшов до отруєних Скрипалів, відпустили з лікарні додому

Поліцейського, який першим підійшов до отруєних Скрипалів, відпустили з лікарні додому

У лікарні Солсбері, повідомили, що Скрипалі наразі не здатні до комунікації та наразі неможливо визначити, чи зможуть вони відновитися, але проходять лікування і прагнуть "вижити і досягти оптимального відновлення".

Суддя також постановив, що лікарі можуть передавати свіжі зразки крові потерпілих до Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) разом з їхніми медичними записами, щоб допомогти міжнародному розслідуванню.

Фахівці Лабораторії оборони, науки і технологій в Порттон-Дауні надали висновок щодо речовини, яка використовувалася для отруєння Скрипалів, вказавши, що вона «входить до складу розробленої СРСР групи речовин «новачок».

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004-го його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995-го передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Очільник МЗС Борис Джонсон заявив, що Велика Британія виявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведено.

Тим часом президент Росії Володимир Путін прокоментував отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії. За його словами, британці повинні "самі розібратися" з цим інцидентом, перш ніж обговорювати це питання з РФ.

12 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, виступаючи у парламенті, заявила, що за замахом на колишнього агента Сергія Скрипаля "з великою часткою ймовірності" стоїть Росія. Вона в ультимативній формі зажадала від Москви до кінця 13 березня пояснень у зв'язку з інцидентом. 

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що Росія не причетна до отруєння Сергія Скрипаля і готова співпрацювати зі слідством. "Росія не винна, Росія готова співпрацювати відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї, якщо Сполучене Королівство зійде до того, щоб виконати свої міжнародно-правові зобов'язання за тим самим документом", - додав російський міністр.

Пояснень від Москви в обумовлений час Лондон не отримав. Тож 14 березня Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова до країни. Також Британія скликала термінове засідання ради безпеки ООН для обговорення питання про отруєння Скрипаля.

Висилку російських дипломатів із Великої Британії у Росії розцінили як "безпрецедентно грубу провокацію" і пообіцяли заходи у відповідь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація