Сліди вибухівки знайшли на уламках літака, на якому в Росії загинув президент Польщі та ще 95 людей

Сліди вибухівки знайшли на уламках літака, на якому в Росії загинув президент Польщі та ще 95 людей

Фото: The Wall Street Journal

Польська сторона проводить нове розслідування Смоленської авіакатастрофи.

Слідство виявило сліди вибухових речовин на тілі однієї жертви та на багатьох уламках польського літака Ту-154, який розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом у Росії. Тоді загинуло чимало високопосадовців Польщі – президент Лех Качинський зі своєю дружиною та ще 94 особи.

Про нові знахідки повідомив підкомітет із повторного дослідження причин Смоленської авіакатастрофи, передає "Радіо Польща".

Зокрема, завершено вивчення речових доказів і результатів експертиз, що стосуються ідентифікації вибухових речовин на місці падіння польського літака Ту-154. Одночасно підкомітет заявив, що не має жодних доказів, що вказують на наявність вибухових речовин в ґрунті на місці події.

Нагадаємо, 10 квітня 2010-го року літак Ту-154 зазнав аварії під час заходу на посадку в російському аеропорту "Смоленськ-Північний". Польська делегація високопосадовців (усі загинули) летіла на жалобні заходи – вшанування жертв масового розстрілу поляків навесні 1940 року в Катинському лісі Смоленської області. Воєнний злочин здійснили органи НКВС СРСР за наказом керівництва СРСР і ВКП(б).

2011-го міждержавний авіаційний комітет оприлюднив остаточний звіт про результати технічного розслідування, згідно з яким безпосередньою причиною катастрофи літака визнано рішення екіпажу не йти на запасний аеродром, а системними причинами - недоліки в забезпеченні польоту і підготовці екіпажу.

Перша польська комісія під керівництвом екс-глави МВС Єжи Міллера дійшла аналогічних висновків, назвавши причиною катастрофи зниження нижче дозволеного мінімуму президентського літака, який пішов на посадку, незважаючи на густий туман.

Нинішня влада Польщі не погодилися зі звітом міждержавного авіаційного комітету і висновками комісії Міллера, тож створила другу комісію із розслідування трагедії. Вона скасувала попередній звіт про причини трагедії через "фальшиві тези" та готує нові висновки. Їх мають оприлюднити через рік - після завершення ексгумацій та різних експертиз, що проводить Національна прокуратура Польщі.

Польські експерти виявили запис вибуху на самописці літака Леха Качинського

Польські експерти виявили запис вибуху на самописці літака Леха Качинського

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація